Skip to main content

U Nemačkoj uhapšena desničarska grupa koja je htela da sruši vlast i postavi princa

Planeta 07. дец 2022.
2 min čitanja

"Grupa inspirisana teorijama zavere o dubokoj državi nemačkih Rajhsburgera i Kjuanona"

Dvadeset pet pristalica ekstremno desničarske terorističke grupe, za koju se sumnja da je spremala državni udar, privedeno je tokom racija širom Nemačke, saopštilo je federalno tužilaštvo.

Tužioci su rekli da je grupa inspirisana teorijama zavere o dubokoj državi nemačkih Rajhsburgera i Kjuanona, čiji su zagovornici bili među uhapšenima posle napada na američki Kapitol u januaru 2021.

Ministar pravde Marko Bušman rekao je da su osumnjičeni planirali oružani napad na institucije države.

Članovi Rajhsburgera (građani Rajha) ne priznaju modernu Nemačku kao legitimnu državu i procenjuje se da ih ukupno ima oko 21.000. Neki od njih su posvećeni Nemačkoj imperiji pod monarhijom, neki su pristalice nacističkih ideja, a drugi veruju da je Nemačka i dalje pod vojnom okupacijom.

Cilj zavere i državnog udara bio je da se bivši član nemačke kraljevske porodice, poznat kao Hajnrih Trinaesti P.R, postavi kao lider buduće države. Drugi osumnjičeni, Rudiger V.P. trebalo je da bude šef vojske, saopštilo je tužilaštvo.

Tužioci su objavili i da je Hajnrih, koji koristi titulu princa i dolazi iz kraljevske kuće Rojs, koja je vladala delovima istočne Nemačke, kontaktirao sa predstavnicima Rusije, koje je grupa videla kao svoj centralni kontakt za uspostavljanje svog novog poretka. Rečeno je da nema dokaza da su predstavnici Moskve pozitivno reagovali na zahtev. Kremlj je negirao da se Rusija mešala u ova „nemačka unutrašnja pitanja“.

Tužioci su saopštili da je 22 nemačkih državljana privedeno pod sumnjom za „članstvo u terorističkoj organizaciji“. Još tri osobe, među kojima je i jedan ruski državljanin, osumnjičene su za podršku organizaciji.

Jedan aktivni vojnik i nekoliko rezervista takođe su među onima koji su pod istragom, rekao je Rojtersu portparol vojne obaveštajne službe. Istražitelji sumnjaju da su pojedini članovi grupe imali konkretne planove da sa malom naoružanom grupom upadnu u donji dom Bundestaga u Berlinu, saopštilo je tužilaštvo.

Osumnjičeni se terete da su se pripremali da izvedu akcije zasnovane na njihovoj ideologiji – nabavku opreme, regrutovanje novih članova i održavanje časova pucanja. U fokusu regrutacije bili su prvenstveno pripadnici vojske i policije.

Racije je sprovelo više od 3.000 policijskih službenika i pripadnika snaga bezbednosti u 11 nemačkih saveznih država, naveli su tužioci u saopštenju.

Osumnjičeni su uhapšeni u nemačkim saveznim državama Baden-Virtemberg, Bavarska, Berlin, Hesen, Donja Saksonija, Saksonija, Tiringija, kao i u Austriji i Italiji.

(Glas Amerike/agencije, foto: Pixabay)