Skip to main content

Vojvođanski klub u subotu organizuje okrugli sto o vojvođanskom identitetu

Vojvodina 22. окт 2021.
< 1 min čitanja

Nevladina organizacija Vojvođanski klub organizovaće sutra okrugli sto “Identitetska pitanja u Vojvodini u svetlu predstojećeg popisa stanovništa”, saopštili su danas.

“Tema predstojećeg popisa stanovništva pokrenula je javnu debatu o pitanju vojvođanskog identiteta. Imajući u vidu uzavrele strasti, Vojvođanski klub je rešen da pokrene javnu debatu o vojvođanskom identitetu”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da su, iako se tokom jednog veka, koliko je u sastavu Srbije i Jugoslavije, u Vojvodini nikada nije formirao nijedan separatistički pokret, njeni stanovnici i posebno kulturna i politička elita su konstantno sumnjičeni zbog separatizma i pokušaja razbijanja države.

“Slične optužbe čuju se i sada, kada je postavljeno pitanje mogu li se građani na popisu i regionalno izjašnjavati ili su osuđeni na samo jedan mogući i dopušteni identitet, onaj etnički”, piše u saopštenju.

Vojvođanski klub je naveo da je Vojvodina, od nekadašnje najrazvijenije habzburške oblasti koja je ušla u sastav nove Kraljevine SHS 1918. godine, preko jednog od najrazvijenijih konstituenasa socijalističke Jugoslavije, ta pokrajina danas “nedovoljno razvijena provincija siromašne Srbije kao jedne od najmanje razvijenih država Evrope”.

“Ekonomski pauperizovana, kulturno provincijalizovana i politički obespravljena, Vojvodina je – posebno u poslednjoj deceniji – izložena kriminalizaciji, nasilju i potiranju svog istorijskog i kulturnog identiteta”, upozorio je Vojvođanski klub.

Okrugli sto se održava u subotu s početkom u 11 sati, u prostorijama Medija haba Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

(Autonomija)