Skip to main content

Vojvođanske organizacije: Vučić i SNS ugrozili javno zdravlje

Info 27. мај 2023.
< 1 min čitanja

"Logično bi bilo da je skup bio otkazan, pogotovo kada je bilo jasno da će ga pratiti kišna oluja"

Vojvođanske nevladine organizacije smatraju da su organizacijom jučerašnjeg mitinga predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka ugrozili javno zdravlje, jer će se po svemu sudeći veliki broj učesnika skupa razboleti zbog izloženosti izuzetno lošim vremenskim prilikama.

„Niko, naravno, ne sprečava one koji žele da kisnu da to i učine, ali je problem u tome što je veliki broj građana na miting došao pod prinudom, odnosno pod ucenom, te da su bili neadekvatno obučeni i nezaštićeni, a mnogi od njih su sprečeni da napuste skup, kako bi se spasili od nevremena“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je o prinudi kao načinu prikupljanja mitingaša već bilo dosta reči u medijima i prezentovan je ogroman broj dokaza za to nepočinstvo.

„Organizator je mogao da zna da će ljudi biti izloženi zdravstvenom riziku, ali ništa nije preduzeo po tom pitanju. Logično bi bilo da je skup bio otkazan, pogotovo kada je bilo jasno da će ga pratiti kišna oluja“, piše u saopštenju.

Vojvođanske NVO su pozvale građane koji su prinudno dovedeni na skup i koji su se razboleli, da podnesu odgovarajuću prijavu nadležnom sudu, a relevantne organizacije da im u tom pogledu pruže pravnu pomoć.

(Autonomija, Foto: N1)