Skip to main content

Vojvođanske NVO: Kultura nasilja dovela do kraha društva

Građani 03. maj 2023.
< 1 min čitanja

"Koliko je to teško izreći, ovaj nezapamćeno tragičan čin se na neki način i nekom obliku mogao očekivati"

Kultura političkog, jezičkog, medijskog, bračnog, sportskog, maloletničkog i raznog drugog nasilja uzela je danas danak u nezapamćenoj tragediji u kojoj je učenik sedmog razreda ubio osmoro dece i jednog odraslog čoveka, ocenila je danas koalcija vojvođanskih nevladinih organizacija.

„Koliko je to teško izreći, ovaj nezapamćeno tragičan čin se na neki način i nekom obliku mogao očekivati s obzirom na svakodnevnu promociju nepravde, surovosti, agresije, nasilja i obezvređivanja ljudskog života i vrednosti civilizovanog društva“, smatraju NVO.

Ocenili su da se surovost, nasilje i nepravda promovišu odsvuda: oni su prisustni u obraćanju najviših državnih zvaničnika, u skupštinskim govorima šefa i članova poslaničkih grupa vladajuće koalicije, u svim medijima koje kontroliše vlast, na društvenim mrežama i, sledstveno, u svakodnevnoj ljudskoj komunikaciji.

„Podstiče se i stvara atmosfera u kojoj se negira individua, ličnost, nasilno stvara dominacija većine nad manjinom, jačeg nad slabijem, bogatih nad siromašnim, te našim ulicama hodaju nesrećni, nezaštićeni i frustrirani ljudi, koji u pojedinim situacijama mogu biti veoma opasni po okolinu“, piše u saopštenju.

Izrazivši saučešće porodicama nastradalih NVO su izrazile bojazan da je ova tragedija možda samo najava onoga što čeka naše društvo u skoroj budućnosti.

Saopštenje su izdali Vojvođanski kulturni klube „Vasa Stajić“, Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politikološka organizacija, Zelena mreža Vojvodine, Centar za interkulturnu komunikaciju CINK, Građanska akcija Pančevo i Centar za održive zajednice.

(Autonomija)