Skip to main content

Vojvođanska banka objavila pa povukla reklamu “Koliko ćeš Srpčića da mi rodiš”

Građani 14. feb 2021.
2 min čitanja

Vojvođanska banka bila je objavila na svom Fejsbuk profilu reklamu za keš i stambene kredite koja počinje fotografijom sa citatom iz domaćeg filma “Južni vetar” koji izgovara glumac Miodrag Radonjić: “Koliko ćeš Srpčića da mi rodiš?”, što su pojedini komentatori ocenili kao nacionalistički ispad banke.

“Da li samo Srbi podižu kredite”, upitala je jedna komentatorka na Fejsbuku, a drugi komentator je napisao: “Za banku je ovakva komunikacija nedopustiva”.

“Samo udrite po nacionalizmu, svaka čast! Pretpostavljam da nisam jedina koja ću zbog više nego očigledne promocije istog automatski promeniti poslovnicu, da ne pominjem druge razloge…”, navela je još jedna komentatorka.

Nakon pitanja “Koliko ćeš Srpčića da mi rodiš?”, koje postavlja glumac Radonjić, sledila je fotografija sa glumicom iz “Južnog vetra” koja pokazuje tri prsta, što je jedan od srpskih nacionalističkih simbola.

Na trećoj fotografiji, muškarac je odgovarao: “Onda nam treba i keš i stambeni kredit”.

Vojvođanska banka je u vlasništvu mađarske OTP grupe.

Vojvodina je etnički i kulturološki najraznolikiji deo Srbije, a zbog toga je zovu i “Evropa u malom”.

U Skupštini Vojvodine, pored srpskog, u službenoj upotrebi su i mađarski, rumunski, slovački, rusinski i hrvatski jezik.

U mnogim vojvođanskim opštinama i gradovima takođe su, pored srpskog, u upotrebi jezici manjinskih nacionalnih zajednica, što se može primetiti i po tablama sa nazivima mesta i ulica.

Vojvođanska banka skinula post sa Fejsbuka i izvinila se

Vojvođanska banka izvinila se danas zbog spornog posta na svojoj stranici na Fejsbuku i navela da im nije bila namera da bilo koga time uvrede.

“Žao nam je ako smo objavom ovog posta nekoga uvredili, to nam nije bila namera. Vojvođanska banka duboko uvažava nacionalnu, versku i jezičku raznolikost naše zemlje poštujući i negujući ljudska i manjinska prava”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodali su da su iskoristili sekvencu iz serije “Južni vetar”, čiji je jedan od sponzora i Vojvođanska banka.

“Imajući u vidu da Vojvođanska banka dugoročno podržava kinematografiju i da je jedan od sponzora serije Južni Vetar, iskoristili smo tu rečenicu iz serije, prilagodili i objavili. Nije u pitanju reklama Vojvođanske banke već jednokratni post, koji smo obrisali jer prihvatamo komentare da je uvredljiv za sve nacionalne manjine u našoj zemlji”, piše u saopštenju.

(Autonomija)