Skip to main content

Vojvodini i Sajam i njive i legati…

Izdvajamo 23. sep 2011.
< 1 min čitanja

Amandman LSV koji predviđa da sredstva koja je Vojvodina ulagala u razne oblasti budu preneta na pokrajinu je prihvaćen i postaće sastavni deo zakona o javnoj svojini, a amandman o svojini nad određenim poljoprivrednim zemljištem LSV će povući, dogovoreno je danas na sastanku premijera Srbije Mirka Cvetkovića i lidera LSV Nenada Čanka.

Lider LSV je najavio da će poslanici te stranke u parlamentu Srbije glasati za Predlog zakona o javnoj svojini koji se nalazi na dnevnom redu aktuelnog zasedanja. Premijer Cvetković je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije po završetku sastanka rekao da će na Vojvodinu biti preneta sva sredstva koja su nužna za obavljanje nadležnosti Vojvodine, kako je to predloženo amandmanom . On je precizirao da će u vlasništvo Vojvodine biti preneta i određena sredstva nekih preduzeća među kojima su između ostalog „Novosadski Sajam“, Radio Televizija Vojvodine… Kada je reč o drugom amandmanu, koji se ticao poljoprivrednog zemljišta Cvetković je precizirao da će nakon restitucije određena zemlja preći u državnu svojinu, da će biti osnovani fondovi za korišćenje te zemlje i da će Vojvodina imati svoj fond.

Ta rešenja, precizirao je Cvetković, dogovorena su u skladu sa Ustavom. Čanak je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da će Vojvodini pored ostalog biti vraćena imovina Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, legati, kao i neophodna imovina za kulturne i naučne potrebe.

„To je korak ka rešenju višedecenijske nepravde, ali nećemo odustati od borbe da se Vojvođanima vrati imovina koju su sticali godinama“ poručio je Čanak.

(agencije)