Skip to main content

Vojvodina traži kancelariju u budućoj zgradi Srbije u Briselu

Info 27. мар 2008.
3 min čitanja

Grb Vojvodine Vojvodina već dva meseca čeka odgovor od srpske vlade da li će imati mesta zajedno sa svim drugim državnim institucijama u novoj velikoj zgradi koju Srbija namerava da kupi u Briselu, izjavio je juče za GL Predrag Novikov, direktor vojvođanske Kancelarije za evropske poslove (KEP). Kako kaže, KEP je, uz podršku kabineta vojvođanskog premijera Bojana Pajtića, uputila pismo Ministarstvu spoljnih poslova u kome je zatražila da Vojvodina bude prisutna u Briselu zajedno s ostalim institucijama iz Srbije „i da na taj način pokažemo svima da mi ne idemo samo našim putem“.

Odbili ponude više evropskih regija

– U narednom periodu Vlada Srbije namerava da kupi jednu veliku zgradu u Briselu i ja želim da čujem odgovor iz vlade pristaju li oni da Vojvodina i njena Kancelarija za evropske poslove budu u toj zgradi pod istim krovom zajedno s drugim institucijama iz zemlje. Dva meseca na to pitanje nemam odgovor. Odbili smo nekoliko ponuda nekih regiona iz Evrope koji su nam nudili kancelarije u njihovim sedištima u Briselu, da Vojvodina tamo bude zastupljena odvojeno od ostatka zemlje. Nismo to želeli, zato što bi to bila delikatna pozicija, pogotovo zbog Kosova. Želimo još jednom da pokažemo Srbiji da hoćemo da budemo prisutni u Briselu zajedno sa svima drugima iz naše zemlje – ističe Novikov. On kaže i da je to što je Vojvodina dosad ostavljena bez odgovora odgovor sam po sebi.

– Ukoliko i u narednim mesecima Vojvodina ne dobije ponudu da budemo u Briselu zajednički u jednoj zgradi s ostalim institucijama iz zemlje, verujem da će Izvršno veće Vojvodine morati da odluči šta dalje – smatra Novikov.

Beograd nema informacije

Naš sagovornik otkriva i da često mora odlaziti u Brisel da bi se informisao o terminima i uslovima za korišćenje pretprisutnih fondova Evropske unije (IPA), jer o tome nema informacija u Beogradu. Još nijedan evro, kako kaže, od više od 180 miliona evra predviđenih za ovu godinu, nije došao u Srbiju. Istovremeno, u Vojvodini je za protekle dve godine od osnivanja KEP iz EU finansirano 40 programa, a novac je mahom potrošen na škole, sportske i kulturne događaje, razmenu studenata i jačanje institucija.

– Iskreno ću vam reći da sam u proteklom periodu daleko više informacija o samim procedurama za korišćenje pretprisutnih fondova dobio direktno od naših regionalnih partnera iz Evropske unije i iz Evropske komisije nego što sam dobio iz Beograda. Predlagali smo da se formira ministarstvo za EU, ali to nije prihvaćeno, tako da sada ne postoji jedno centralno mesto na kome bi se svi zainteresovani informisali i odakle bi im bila pružena pomoć da dođu do novca koji je od evropskih poreskih obveznika izdvojen za Srbiju. Veoma je važno da evropeizacija dobije neku formu, da vidimo, primera radi, koja se institucija i ko se u njoj, po imenu i prezimenu, bavi konkretno fondovima EU – kaže Novikov, napominjući da sada u Ministarstvu finansija na tome rade tri čoveka, „ali još uvek ne znaju termine i ne znaju sve procedure“.

„Pravimo pelcer po Srbiji“

Kancelarija vojvođanske vlade za evropske poslove pomoći će opštinama iz centralne Srbije da naprave svoje kancelarije za evropske poslove, otkrio je za GL Predrag Novikov.

– Pošto Beograd neće, Vojvodina pomaže Nišu, Kragujevcu i nekim drugim mestima, gde smo već započeli druge runde razgovora o tome. Mi pravimo pelcer po celoj zemlji. Ako oni neće, mi ćemo – kaže Novikov. Pored toga što u okviru svojih redovnih poslova KEP obučava predstavnike vojvođanskih opština za korišćenje novca iz IPA fondova EU, od prošle godine takvu obuku u svom sedištu u Master centru u Novom Sadu organizuje i za opštinare iz centralne Srbije.

Šausberger: Saradnja s Kosovom nije uslov za ulazak u EU

Direktor Instituta evropskih regija iz Salcburga dr Franc Šausberger izjavio je juče da regionalna saradnja Vojvodine i Srbije s Kosovom neće biti uslov za približavanje naše zemlje Evropskoj uniji, kako se može čuti u domaćoj javnosti. „Saradnja s Kosovom uopšte se ne može postavljati kao pitanje od značaja za integrisanje Srbije u Evropsku uniju“, kazao je dr Šausberger odgovarajući na pitanje novinara GL na konferenciji za medije u novosadskom Radio kafeu povodom dvogodišnjice rada Kancelarije za evropske poslove. On je rekao i da nije srećan što je Vlada Austrije priznala nezavisnost Kosova. Institut evropskih regija, čija je članica i Vojvodina od 2006. godine, organizovaće 5. aprila ove godine manifestaciju „Cafe d’Europe“, kad će u toku prepodneva, od 10 do 12.30 sati, Novosađani moći da popiju kafu i razgovaraju s istaknutim funkcionerima više evropskih institucija i predsednicima vojvođanske vlade i pokrajinske skupštine o putu Srbije u EU.

Z. Mijatović, Gradjanski list