Skip to main content

Čanak: Vojvodina nije Kosovo

Info 15. феб 2008.
2 min čitanja

Nenad Čanak Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je ponašanje vlasti uoči proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije kao „neozbiljno i kontinuitet licemerja koje karakteriše politiku Srbije već 20 godina“.

– Ne treba zaboraviti da su pre 20 godina, nekako u ovo vreme, počele pripreme za obaranje vojvođanske autonomije mitinzima s Kosova, koji su po Vojvodini širili istinu o Kosovu. Posle dve decenije suočavamo se s proglašenjem nezavisnosti Kosova, a jedino što vlasti u Srbiji rade jeste to da pokušavaju da nastave istu onu politiku koja je nas je dovde i dovela. Tu pre svega mislim na Vojislava Koštunicu i njegov deo Vlade Srbije i nedovoljno odlučno odupiranje DS-a takvom procesu. S ovako neodlučnom politikom nećemo imati nikavog razvoja u Srbiji i mislim da će budući izbori, pre svega parlamentarni, morati Srbiju da dovedu pred ogledalo, da bi mogla da krene s mrtve tačke u kojoj se vrti već 20 godina – procenio je Čanak za „Dnevnik“.

Povodom dileme o tome da li je jučerašnja svečana sednica označila kraj sukoba u vladajućoj koaliciji, Čanak je odgovorio da „ne veruje u jedinstvo Tadića i Koštunice, nikada ga nije ni bilo“.
– Ali okolnosti guraju na sve to, iz jasnog razloga što se svi boje da sami preuzmu odgovornost za eventualne ulične nemire do kojih može doći posle proglašenja nezavisnosti Kosova. Čim to prođe, Kosovo prestane da bude na prvim stranama i ode na petu stranicu dnevne štampe, imaćemo prilike da vidimo i drugu stranu te medalje – naveo je Čanak.

Povodom spekulacija o tome da će nakon Kosova na red međunarodne zajednice doći i Vojvodina, Čanak upozorava na to da „Vojvodina i Kosovo nemaju nikakve sličnosti, niti dodirnih tačaka“.
– Kosovo je pokušaj rešenja albanskog etničkog pitanja, Vojvodina je demokatsko pitanje unutrašnjeg uređenja Srbije. To su potpuno različita pitanja. Zato svoditi ih u istu ravan mogu samo ili totalne neznalice, ili vrlo zlonamerni ljudi – zaključio je Čanak za „Dnevnik“.

Dnevnik