Skip to main content

Vojvodina na predizbornom postu uz muziku Baje Malog Knindže

Autonomija 08. mar 2017.
3 min čitanja

Suspenzija “ijada”, lečenje SNS-om, duhovna i kulturna obnova i nadgradnja na tribinama Veselina Šljivančanina i koncertima Baje Malog Knindže – egzotika je aktuelne izborne kampanje u Vojvodini.

Iako je vojvođanska autonomija ukinuta pre skoro tri decenije, uz “argumentaciju” da upravo njena autonomnost narušava državnost i razvoj Srbije, gotovo tri decenije kasnije, pokazalo se, Srbija niti je ostvarila razvoj, niti je “odbranila” državni identitet. No, uprkos gušenju autonomije, Vojvodina je prethodnih decenija uspevala da neformalno egzistira upravo zahvaljući svojim posebnostima, odnosno – vojvođanskom identitetu.

I po metodu koji primenjuju svi oni koji po svaku cenu za svoje komplekse traže krivca u drugima (drugačijima), vojvođanska autonomija, a potom vojvođanski identitet, nisu prestali da budu meta: na početku su bezočno otimani i uništavani njeni politički, pa ekonomski resursi, a na koncu i njen kulturni identitet.

Seoski vašari, svinjokolji, kobasicijade, slaninijade, rakijade, pihtijade… bio je limit koji se Vojvođanima tolerisao, po maksimi “hleba i igara”.

No, i “ijade” su izgleda postale problematične, možda stoga što su nekom zaličile na izraz prkosa, ili inata onih koje matica smatra građanima drugog reda i čija lojalnost je pod stalnom sumnjom. Jer, ko zna šta bi im sve moglo pasti napamet uz kotliće, vino i tamburaše… Možda bi se mogli prisetiti propalih vojvođanskih giganata, stotina hiljda izgubljenih radnih mesta, uređenog zdravstva, otetih oranica

Taj “vojvođanski otpor” koji se kalio na gusanijadama i sličnim “paganijadama” postao je toliko iritantan da je prekipelo i crkvenim ocima, koji nisu birali reči spram organizatora takvih opskurnih manifestacija, poručivši im da će, budu li pihtija u vreme uskršnjeg posta biti anatemisani od majčice SPC, dok će njihove bogohulne rabote pratiti zvonjava mrtvačkih zvona. Sledeći potez je samokažnjavanje i isterivanje đavola, verovatno, ukoliko se neko drzne da ne postupi po nalogu duhovnika.

Organizatorima pihtijade u Rumenci, naime, stiglo je pismeno najpre od crkvenog odbora da “ne da budu sablažnjeni na ovakav način”, a potom i od vladike Irineja Bulovića lično, koji ih je optužio za paganizam te zapretio anatemom i mrtvačkim zvonima.

Bez pismenog naloga, stavu crkve potom su se pokorili i organizatori kulenijade i kobasicijade u Baču, prvobitno zakazane za početak marta, avaj, baš u vreme vaskršnjeg posta, odlažući taj, po besedi vladike Irineja, “paganski obred” za kraj aprila, taman kad se okončaju i sve izborne radnje.

Vojvodina, dakle, ima da posti. Tako su odlučili i crkva i država, odnosno Stranka, jer uprkos pričama o državnom inegritetu i suverenitetu najveći domet državnosti u Srbiji jeste partijska država pošto demokratske institucije ovde nikad nisu ni uspostavljene. Što se, između ostalog, očitava i u ćutanju “sekularne” države na političke ambicije crkve.

bajamaliknindza
Izborni adut SNS-a: Baja Mali Knindža

Združenim snagama crkve i partije, Vojvodini su oduzeta prava da raspolaže plodovima svoga rada. Oduzete su joj fabrike, železničke pruge, rudna bogatstva, dobit poljoprivrednika… a sad se otimaju oranice, čvarci i pihtije.

Zauzvrat, i crkva i država podariće Vojvođanima, neko tradicionalne simbole Knjaževstva Srbije, neko duhovno prevaspitanje i mrtvačka zvona, neko spiritualne seanse na već redovnim tribinama po vojvođanskim varošima na kojima je još redovniji predavač osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin.

Naprednjaci će im meriti pritisak tokom svake izborne kampanje, jer su im njihovi domovi zdravlja i bolnice ionako nedostupni, ali će se zato Stranka pobrinuti da izbora bude svake godine, što mu dođe kao redovan godišnji pregled. Malo li je? Posebno ako se uzme u obzir da su im već preventivno “skinuli mast”.

Eto, ovih dana su i meštani Kovačice dobili poziv i priliku za besplatni preventivni pregled koji su organizovali lokalni aktivisti SNS i tamošnji Dom zdravlja u sadejstvu. Ne moraju čak brinuti ni o overi zdravstvene knjižice, dovoljna je samo članska karta naprednjaka i kapilarni glas. Dakle, bez čekanja u redovima pred ustanovama za zdravstveno i socijalno osiguranje i bez zaludnih pozivanja kol centra za zakazivanje zdravstvenog pregleda.

A ima i “kulturne nadgradnje”,  koja se, uz to, ne kosi sa crkvenim gledištima u pogledu ponašanja pastve tokom posta, a za šta se opet brine Stranka. Tako je SNS izbornu kampanju svog lidera Aleksandra Vučića uveličao koncertima Baje Malog Knindže, koji je pre nekoliko dana uveseljavao stanovnike Kaća, nadomak Novog Sada. A izborna turneja je tek počela, stići će se i u ostale varoši.

B. D. S. (Autonomija, foto naslovna: Beta)