Skip to main content

Vojvođanskim paorima stižu prijave zbog blokade puteva

Izdvajamo 03. дец 2011.
2 min čitanja

Vojvođanski poljoprivrednici koji su od 30. maja do 4. juna ove godine blokirali puteve i institucije nezadovoljni odlukom o isplaćivanju subvencija, počeli su da dobijaju prekršajne i krivične prijave, iako im je obećano da to neće biti učinjeno, saopštila je danas Asocijacija poljoprivrednika u Novom Sadu.

“Podsećam da je poslednji dan vožnje postignut dogovor između ministra i predstavnika poljoprivrednika da se niko od poljoprivrednika neće procesuirati. Od ministra Petrovića tražimo hitan prijem u cilju rešavanja ove situacije” – rekao je Miroslav Kiš, predsedavajući Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika, koji je potpisao saopštenje.

U njemu se navodi i da su do sada prekršajne prijave za ugrožavanje bezbednosti saobraćaja tokom protestne vožnje stigle na adrese desetine poljoprivrednika u opštini Novi Bečej, a jedna krivična podneta protiv poljoprivrednika iz Subotice, koji je „tokom protesta brutalno tretiran od strane policije, o čemu je javnost bila obaveštena“.
Ministarstvo poljoprivrede, trgovine šumarstva i vodoprivrede negiralo je, međutim,  danas tvrdnje vojvođanskih poljoprivrednika da im je obećano da protiv njih neće biti podnete prijave zbog blokada puteva u junu.

„Dogovor koji je postignut odnosio se na isplatu subvencija po Uredbi o uslovima i načinu korišćenja sredstava za regresiranje repromaterijala za ratarsku i povrtarsku proizvodnju u 2011. godini“, navodi ministarstvo u saopštenju.

Sredstva po ovoj uredbi biće isplaćena 31. januara 2012. godine, posle usvajanja budžeta za 2012. godinu. Isplata će se obavljati za registrovana gazdinstva do 100 hektara, u iznosu 14.000 dinara za jedan hektar.

U saopštenju se navodi i da je ministarstvo da je, po osnovu ove uredbe, do sada isplatilo 8,6 milijardi dinara.

Podsetimo, vojvođanski paori organizovali su krajem maja  masovne blokade puteva u pokrajini i parkirali više desetina traktora ispred zgrade pokrajinske vlade u Novom Sadu nezadovoljni predlogom resornog ministarstva da subvencije  od 14.000 dinara budu isplaćivani samo za posede veličine do 30 hektara. Njihov zahtev bio je, naime, da taj državni podsticaj bude kao prethodnih godina, tj. da se isplaćuje svima koji imaju do sto hektara.

Posle teških pregovora predstavnika poljoprivrednika i republičkog ministarstva i  sastanaka u Vladi Srbije, dogovoreno je, a kasnije uredbom i potvrđeno da se sva  registrovana poljoprivreda gazdinstava dobiju subvencije i za posede do 100 hektara.

Poljoprivrednici su po okončanju protesta bili zadovoljni ishodom pregovora, a dok su povlačili traktore kojima su blokirali prilaz zgradi Vlade Vojvodine u izjavama novinarima naglašavali su  i da je dogovoreno da se ne kažnjavaju učesnici protesta.
Ministar poljoprivrede Dušan Petrović je pre nekoliko dana, prilikom posete  Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, novinarima potvrdio da će, u skladu sa dogovorom i uredbom, do kraja januara biti isplaćen „svaki dinar za svaki hektar“. Međutim, na pitanje da li će subvencija po hektaru biti iz agrarnog budžeta za narednu godinu nije dao precizan odgovor, rekavši da su u toku rasprave o novoj poljoprivrednoj kasi, te da će predlog budžeta najpre izneti premijeru i drugim ministrima pa ga onda obnarodovati. Međutim, prema onome što se nezvanično može čuti od kreatora seljačke kase za 2012. godinu, podsticaja po hektaru više neće biti.

(Autonomija)