Skip to main content

Vojvođanska konvencija: Treći veliki udar na Vojvodinu

Aktuelno 12. jul 2012.
2 min čitanja

“Odluka Ustavnog suda Srbije, kojom su 22 odredbe Zakona o nadležnosti AP Vojvodine proglašene neustavnim, predstavlja treći veliki udar na Vojvodinu i vojvođanski identitet. Prvi udar je izvršio Slobodan Milošević 1988. godine, a drugi je izvršen 2006. godine, kada je usvojen redizajniran Miloševićev ustav, koji je još pogubniji za Vojvodinu nego prethodni”, rekao je Živan Berisavljević, kopredsednik 4. Vojvođanske konvencije, danas u Novom Sadu, na konferenciji za novinare pod nazivom “Udarac Ustavnog suda Srbije na vojvođansko biće”.

On je rekao da je važeći ustav poguban ne samo za Vojvodinu nego i za celu zemlju, jer je antimoderan i „centralistički po ugledu na neke azijske zemlje”.

„Srbija je na prošlim izborima dodatno skrenula udesno, i to je ohrabrilo predominantno desno biće Srbije da preko Ustavnog suda Srbije na najrestriktivniji način tumači ionako restriktivan ustav. To se najbolje videlo po likovanju ultradesnice, od Koštunice do Dveri”, rekao je Berisavljević.

On je dodao da je Koštunica u pravu kada je rekao da je ova odluka Ustavnog suda – „istorijska”, ali da ona nije istorijska na način na koji Koštunica misli.

„Ona će snažno otvoriti pitanje položaja Vojvodine i neminovno ga internacionalizovati. Po prvi put u frontu protiv ustava neće biti samo pojedine političke stranke i organizacije civilnog društva, nego i vojvođanske institucije i celokupna stručna vojvođanska javnost”, rekao je Berisavljević.

Berisavljević je pozvao “demokratsku javnost Srbije” da najozbiljnije shvati ovaj atak na Vojvodinu, jer ova odluka može da bude uvod u seriju udara na evropski put Srbije i demokratske tekovine posle 5. oktobra.

Predsednik Vojvođanskog kluba Đorđe Subotić takođe je kritikovao odluku Ustavnog suda Srbije i rekao da ona „aminuje i zaoštrava kolonizacija Vojvodine”.

„Pozivamo Vladu Vojvodine i Skupštinu Vojvodine da reaguju na ovu sramnu i skandaloznu političku odluku Ustavnog suda. Treba učiniti sve kako bi se ona stavila van snage, uključujući i žalbu Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu”, rekao je Subotić.

On je rekao i da ovaj događaj pokazuje da je ovakva autonomija Vojvodine kako je precizirana u Ustavu „potrošena kategorija i da treba tražiti nova savremenija rešenja”.

„Federalizacija je dobro isproban model u savremenim demokratskim zemljama. Te zemlje su najrazvijenije u svetu. Vojvodina treba da bude republika”, rekao je Subotić i dodao da ovakva odluka treba da bude i poziv za otrežnjenje svim političkim akterima u Vojvodini.

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić konstatovao je da vreme kada je odluka obznanjena, u periodu formiranja nove republičke i dan pre konstituisanja pokrajinske vlasti, najbolje svedoči da je ona „politička, a ne pravna”.

„Mi ćemo se zalagati da se u Vojvodini oformi sveopšti jedinstveni front za odbranu vojvođanskog subjektiviteta i identiteta”, rekao je on.

(Autonomija)