Skip to main content

VoA: Novinari VoA i RSE špijunirani putem Pegaza

Planeta 21. јул 2021.
< 1 min čitanja

Američka Agencija za globalne medija (USAGM) ogorčena je zbog izveštaja da je više od 180 novinara – uključujući Glasa Amerike (VoA) i Radija Slobodna Evropa (RSE), navodno bilo na meti sofisticiranog špijunskog softvera vojne klase, saopštila je ta agencija, preneo je danas Glas Amerike.

„Ciljanje privatnih razgovora novinara na bilo koji način je neprihvatljivo. Ova zloupotreba mora prestati, a novinari moraju biti zaštićeni“, rekla je vršiteljka dužnosti direktora USAGM-a Kelu Čao.

Istraga konzorcijuma medija nazvanog „Projekt Pegaz“ otkrila je da je špijunski softver namenjen vladama za praćenje terorističkih aktivnosti korišćen za pokušaj hakovanja pametnih telefona novinara, aktivista za ljudska prava, poslovnih direktora i vladinih službenika.

Špijunski alat, nazvan Pegaz, razvila je izraelska kompanija NSO grupa.

Vašington Post, koji je deo konzorcijuma, preneo je da je među ciljanim novinarima bilo nekoliko iz Glasa Amerike.

U novom izveštaju Projekta za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji, koji je takođe deo konzorcijuma, kaže se da Vlada Azerbejdžana koristi softver Pegaz da špijunira stotine lokalnih aktivista i novinara, uključujući pet sadašnjih i bivših dopisnika RSE.

Među njima je Kadija Ismajilova, bivša šefica biroa RSE u Bakuu i jedna od najpoznatijih istraživačkih novinarki te države.

Istragu je koordinisala neprofitna organizacija sa sedištem u Parizu, „Forbiden storis“, uz tehničku podršku bezbednosne laboratorije organizacije Amnesti internešenela.

(Beta)