Skip to main content

Vlasnik Galensa tvrdi da je žrtva nasilja ekoloških aktivista

Vojvodina 17. јун 2022.
4 min čitanja

Dragana Arsić: Na delu uzurpacija i devastacija zaštićenih područja prirode

Objava Dragane Arsić „Kesten je slobodan“ bila je direktan poziv na nasilje i danas se plašim za bezbednost porodice, kumova, poslovnih partnera, a uz to trpim i otežano poslovanje svojih kompanija, istakao je danas Nebojša Petrić, vlasnik Galens Investa, tokom davanja iskaza u postupku po sopstvenoj tužbi protiv ekoloških aktivista pokreta Odbranimo šume Fruške gore (OŠFG). Reč je o procesu koji se u novosadskom Osnovnom sudu vodi po tužbi Petrića protiv Dragane Arsić, za povredu ugleda i časti i nanošenje teške duševne boli, uz odštetni zahtev od 800.000 dinara. Dragana Arsić je negirala optužni predlog i podsetila na dugogodišnje aktivnosti OŠFG koje su dovele do pomenutog protesta. Arsić je navela da je još 2020. godine pokrenut inspekcijski nadzor nad Kestenom, da je u početku sve rađeno nezakonito, a da je u međuvremenu sve ozakonjeno.

Povod za ovu tužbu bio je događaj na Kestenu „Svi za šume – šume za sve“ koji je održan 9. oktobra 2021. godine, prilikom kojeg su aktvisti odsekli katanac i lanac na ogradi i provalili unutar, kako oni kažu, ograđenog dela Nacionalnog parka Fruška gora, dok Petrić tvrdi da su upali u njegov posed.

Tokom celodnevnog suđenja, Petrić je u svom dvočasovnom iskazu naveo da je njegov posed uglavnom van Nacionalnog parka, da je parcele kupovao od privatnih lica i da nijedna od njih nije bila u državnom vlasništvu. Dodao je da je protest bio kulminacija napada koje on i njegova porodica trpe godinama unazad, prevashodno putem društvenih mreža. Petrić je ustvrdio da je zbog svega narušen ugled njegove porodice jer je u javnosti predstavljen kao „bezobziran čovek, uzurpator i kriminalac“. Sudu je rekao i da mu je nakon pomenutog događaja otežano poslovanje jer se uz njegovo ime uvek potenciraju i pominju i njegove kompanije, iako one ni na koji način nisu povezane sa tim poljoprivrednim gazdinstvom. Petrić je istakao i da je privrednik 30 godina, bez mrlje u poslovanju, a da sada ima problem da poslovnim partnerima objašnjava kako je uzurpirao „neku bezvrednu njivu“.

„Pokretaši, nevladine organizacije i predstavnici stranih država“

On je negirao sve navode po kojima je nezakonito prisvjio parcele koje nisu u njegovom vlasništvu, kao i one da nije imao pravo da ogradom preseče šumske puteve. Govoreći o konkretnom događaju koji je predmet postupka, Nebojša Petrić je naveo da je gomila ljudi okupljena kod manastira Rakovac došla pred njegovu ogradu, nasilno obila katanac kapije njegovog gazdinstva, prošla kroz njega, slikala se na njegovom posedu i zatim izašla sa druge strane. Rekao je da je bio svestan da je cilj aktivista da izazovu incident, zbog čega je ranije, nakon što je od strane policije obavešten o zakazanom protestu, odatle sklonio mehanizaciju i zaposlene.

Nakon što je protest završen, nastavio je Petrić, pitao je načelnika policije zašto nisu zaštitili njegovo imanje i naveo da mu je rečeno da su u pitanju „pokretaši, nevladine organizacije i predstavnici stranih država“ koje ih finansiraju i da sada „ne bi trebalo izazivati javnost“.

„Moj zaključak je bio da sam ja građanin drugog reda i da ne uživam nikakva prava„, rakao je Petrić. U više navrata je podsećao da je njegova imovina bila „žrtva nasilja“ i upozoravao da se sve mora rešvati pravnim sredstvima.

„Imam mnogo pametnijeg posla od ovog današnjeg, ali se plašim za bezbednost svih, ali to kad se desi povratka nema. Nasilje rađa nasilje“, rekao je on.

„Cilj napada SPC“

Njegov advokat je izjavio da postoji osnovana sumnja da je ovo sve finansirano protiv interesa Republike Srbije, i posebno SPC, da su aktivisti finansirani iz inostranstva, a da je to što rade „blizu terorizma“. Sve je po njegovom mišljenju, „šarena laža“ jer je „cilj napada SPC“.

Targetiran je Petrić, a gađa se crkva, naša Srpska pravoslavna crkva“, rekao je Nemanja Aleksić.

Inače, Petrić je u svom iskazu potvrdio da je deo parcela pomenutog gazdinstva u njegovom vlasništvu, a deo u dugogodišnjem zakupu od Eparhije Sremske. Takođe, Petrić je, kako je istakao, u zamenu za neke crkvene parcele SPC-u kupio zamenske: za 1,3 ha „bezvredne zemlje“, kako je naveo, kupio je crkvi sedam hektara obradive zemlje na drugoj lokaciji.
„Za 19 hektara šume, kupili smo crkvi 45 hektara obradivog zemljišta I i II klase i platili 600.000 evra“, precizirao je Petrić.

Fruska gora, parcele Petrića, kapija (arhivska fotografija)

Akcije usmerene ka zaštiti javnog interesa

Dragana Arsić kazala je da su sve aktivnosti OŠFG rađene s ciljem da se skrene pažnja institucijama da ne ignorišu problem uzurapcije i devastacije zaštićenih područja prirode, a da su u tom kontekstu podnosili brojne prijave inspekcijama i sudovima, i organizovali protestne akcije.

„Želeli smo da simboličnim akcijama ukažemo na nezakonite radnje uzurpiranja zaštićenih područja prirode, ograđivanjem nekoliko stotina hektara u kojima se, osim privatnih parcela Sanje Petrić, nalaze i državne parcele sela Rakovac i Nacionalnog parka Fruška gora“, navela je Arsić.

Njen branilac Mihailo Pavlović rekao je posle pretresa za Autonomiju da ne može da kaže u kom pravcu će se odvijati dalji tok pomenutih postpaka, budući da su u svih pet postupaka tek sada po prvi put saslušani i tužitelj i tužena, ali da je danas učinjen pomak, uprkos brojnim opstrukcijama Petrićevih advokata.

Mihailo Pavlović

“Ne mogu da pretpostavim kuda će ovo da ide i kako će da se okonča, ali smo dobili priliku da raspravljamo pred sudom. To je ono na čemu insistiramo od početka – omogućite nam da prisustvuje javnost i omogućite nam da raspravljamo o stvarima koje su predmet postupka”, rekao je on.

Pavlović je ocenio da sada sve zavisi od kvaliteta veća koje vodi postupak, te da je najvažnije što je uprkos svemu bilo prilike da se raspravlja o suštini svega, o kontekstu u kojem se slučaj desio, o zaštiti javnog interesa, o temama od značaja za javnost, kao i o značaju Nacionalnog parka Fruška gora i tome da su sve aktivnosti aktivista usmerene ka zaštiti javnog interesa.

SLAPP tužbe

Na današnjem ročištu su saslušani i svedoci odbrane Dane Pribić iz Novog Sada i pastor Protestantske hrišćanske zajednice Dušan Beređi, iz Futoga.

Postupak se nastavlja 24. novembra, za kada je zakazano saslušanje svedoka tužbe Sanje Petrić i direktora kompanije Promist Milije Pavlovića, kao i svedoka odbrane Snežane Ilić i Bojana Šeguljeva.

Ovo je, inače, samo jedan od pet postupaka koje su supružnici Petrić pokrenuli protiv ekoloških aktivista. Odbrana ocenjuje da je tu zapravo reč o takozvanim SLAPP tužbama usmerenim protiv onih koji se bave zaštitom javnog interesa, sa namerom zastrašivanja, iscrpljivanja i odustajanja od javnog delovanja.

Dalibor Stupar (Autonomija)