Skip to main content

Vlahović Harčenku: NATO intervencija 1999. spriječila dalji genocid nad kosovskim Albancima

Jugoslavija 27. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Kremlju bi sada odgovarao jedan novi rat na Zapadnom Balkanu, zar ne? To je suština".

Diplomata i predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora (CHO) Miodrag Vlahović prokomentarisao je izjavu ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocana Harčenka koji je danas kazao da je „Zapad histerično blokirao održavanje sjednice SB UN povodom 25 godina od početka NATO agresije na Jugoslaviju“.

„Ambasadore, vaša zemlja je izvršila zločinačku agresiju na Ukrajinu. Ovo što pišete je cinično i lažno. NATO intervencija 1999. godine je (sa zakašnjenjem) zaustavila i spriječila dalji genocid nad kosovskim Albancima. Kremlju bi sada odgovarao jedan novi rat na Zapadnom Balkanu, zar ne? To je suština“, poručio je Vlahović na društvenoj mreži Iks (X).

Rusija je tražila održavanje sastanka Savjeta bezbjednosti UN o NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine, ali ruske diplomate i dalje čekaju odgovor japanskog predsjedništva Savjetom bezbjednosti. Prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski je rekao da je Rusija 25. marta – poslala zvanično pismo japanskom predsjedništvu u kome traži da se što prije održi sastanak Savjeta bezbjednosti UN, posvećen 25. godišnjici agresije NATO-a na Jugoslaviju.

(Pobjeda, Foto: Gradski.me)