Skip to main content

Peticija da se ruska porodica Tereh ne protera iz Srbije

Građani 27. мар 2024.
< 1 min čitanja

To nije prvi slučaj neobrazloženog proterivanja ruskih državljana kojima se stavlja na teret da su pretnja po bezbednost Srbije

Onlajn peticija „Stop proterivanju porodice Tereh!“ pokrenuta je u znak podrške ruskoj porodici kojoj policija nije odbrila dalji boravak u Srbiji.

Peticijom, koja je objavljena 25. marta, traži se hitno preispitivanje rešenja o ukidanju boravka ruskoj porodici. Do sada je prikupljeno više od 300 potpisa.

Irina, Sergej i njihov jedanaestogodišnji sin Mark došli su u Srbiju iz ruskog grada Jaroslavlja. Oni od 2019. žive u Banji Koviljači, gde su kupili kuću u kojoj su izdavali apartmane.

Zahteve za stalno nastanjenje podneli su u avgustu 2023. godine, ali su oni odbijeni. Razlog koji je naveden je da oni predstavljaju „neprihvatljiv bezbednosni rizik“.

Ta porodica je potom podnela žalbe protiv ovih rešenja, kao i zahteve za nove privremene boravke. I jedno i drugo je bilo odbijeno. Njihov slučaj je trenutno u Upravnom sudu.

Policija i Bezbednosno-informativna agencija nisu odgovorili na upite Radija Slobodna Evropa o tom slučaju.

U tekstu peticije aktivisti navode da to nije prvi slučaj neobrazloženog proterivanja ruskih državljana kojima se stavlja na teret da su pretnja po bezbednost Srbije.

Kako se ističe, posebnu brigu izaziva targetiranje porodica sa decom koje dugo žive u Srbiji i odlično se uklapaju u svoje lokalne zajednice.

„Uprava ne sme da urušava živote ljudima koji poštuju sve zakone zemlje, legalno rade, doprinose razvoju države i lepo se integrišu u svoje lokalne zajednice bez veoma ozbiljnih razloga“, navodi se u peticiji.

Policija nije odgovorila na pitanja o tačnom broju Rusa kojima su vlasti u Srbiji otkazali gostoprimstvo, ali su zemlju već napustili antiratni aktivista Vladimir Volohonski i bračni par Jevgenij i Elizabet Iržanski.

Mere protiv ruskih državljana počele su nakon što je tadašnji šef obaveštajne agencije Aleksandar Vulin stavljen na američku „crnu listu“ 2023. zbog, pored ostalog, bliskosti sa Putinovim režimom.

(RSE, Foto: lična arhiva)