Skip to main content

Vladimir Pajić (PSG): Menja se diplomatski ton prema Srbiji

Info 27. jan 2024.
2 min čitanja

Očekuje da se beogradski izbori ponove

Član predsedništva Pokreta slobodnih građana Vladimir Pajić smatra da su protesti nakon Nove godine pokazali da je fokus građana i dalje na izborima, „jako puno ljudi je zainteresovano da sačuvaju svoj glas“, kao i da su „izbori kradeni i ranije, ali ovo je presudan trenutak kada se i situacija u Evropi menja, kad je i odnos prema nama promenjen“.

O rezoluciji Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji o kojoj će se raspravljati 8. februara kaže da je njen tekst izuzetno važan „jer se menja ton i diplomatski odnos prema Srbiji“.

„To povećava pritisak na samu vlast, da ozbiljnije pristupi svemu ovome, da nema prostora da čine sve kako žele. Što se tiče opozicije, narednih dana ćemo izraziti jedinstven stav šta i kako dalje, a odnosi se na rad u parlamentu, na beogradsku skupštinu“, navodi Pajić u Novom danu na TV N1.

Misli da će i rezolucija Evropskog parlamenta i izveštaj posmatračke misije ODIHR uticati „na odluku jednog jedinog tiranina u Srbiji – Aleksandra Vučića, a da li će biti presudno, videćemo u narednom periodu“.

Što se tiče formiranja vlasti u Beogradu, i koliko je odlučujuća uloga Branimira Nestorovića za formiranje većine u glavnom gradu, on kaže da je „Nestorović kukavičje jaje, fingira se sukob u okviru te njegove koalicije, kako bi on bio sačuvan kao budući džoker za korist vlasti, sve je to nekakva igrica, postizborna mehanika daleko od onoga što bi trebalo da budu izbori“.

Pajić aludira na navodni sukob Nestorovića i Aleksandra Jerkovića oko toga da li će pristupiti vladajućoj koaliciji, omogućujući joj tako da formira vlast u Beogradu, gde Nestorović to ne želi, a Jerković kao želi.

Dodaje da se ne bi bavio Jerkovićem, „taj pokret okupljen oko Nestorovića je izmišljeni paket iz koga će povremeno moći da se uzimaju odbornici kako bude trebalo vlasti“.

„Ako imaju većinu neka je naprave, ispostavlja se da nemaju većinu, da nemaju legitimitet u Beogradu i da je ovo sve postizborni inženjering koji treba da prikrije da ih građani Beograda ne žele“, poručuje Pajić i dodaje da ono što sprečava SNS da napravi vlast u Beogradu je pritisak spolja i protesti na ulicama.

Očekuje da se beogradski izbori ponove i smatra da bi na takvim izborima opozicija imala bolji rezultat.

„Želimo da iskoristimo sve mehanizme ove države da dođemo do onog što je pravda i što je izborna volja“, poručuje.

A što se tiče zahteva Ustavnom sudu za poništavanje izbora, on kaže da Ustavni sud nema ograničen rok da bi na to odgovorio i „mi moramo da delamo nezavisno od toga, jedan od načina je ulica“.

Navodi i da će protesti biti nastavljeni, i da će sledeći biti sigurno tokom februara.

Ako može Bogorodica Mlekopitateljnica, zašto ne može arheološkinja?

Osvrnuo se i na stav SPC o Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, koja smatra da je to ideološko nasilje nad jezikom i identitetom, navodeći da ne zna gde crkva vidi problem.

Podseća na ikone Bogorodice Mlekopitateljnice i Putovoditeljice, i pita „ako može to, zašto ne može arheološkinja“.

„Žao mi je što se pitanje jezika koristi da bi se pokrile brljotine vlasti. Upotreba jezika dolazi kao primarna tema SPC i zbog situacije na Kosovu, i to je nekakva kompenzacija duhovne potištenosti kada je Kosovo u pitanju, a onda se koristi od strane vlasti kao instrument“, smatra Pajić i dodaje da to nema nikakve veze sa LGBT agendom, kao što crkva tvrdi.

(N1/foto: Autonomija)