Skip to main content

VLADIMIR MATKOVIĆ: Hitlerova omladina

Stav 08. jun 2019.
2 min čitanja

O zlu nacionalsocijalizma, fašizma i ostalih pogubnih ideologija gotovo da nema šta se već nije napisalo, a o tome pisanja nikad dosta.

Koliko god da se o zlu totalitarnih ideologija piše uvek će biti onih koji će hteti da se bave ovakvim ili onakvim novim otkrićima ili tumačenjima Drugog svetskog rata.

Taman kad sam pomislio da nema više šta novo na temu jednog od najjezivijih ratova u istoriji, do ruku mi je došao španski prevod knjige kanadskog istoričara nemačkog porekla Majkla H. Kejtera „Hitler’s Youth“ (u španskom izdanju naslov glasi „Joventudes, Hitlerianas“, a posebno za ovo izdanje autor je napisao odličan i informativan predgovor). U tom predgovoru osvrnuo se Kejter na negiranje prošlosti, preciznije rečeno, njeno prećutkivanje, budući da su Španci bili pod Frankovom diktaturom kojoj je Hitlerova izvitoperena vizija sveta bila primer na koji se ugledala.

O Hitler jugendu se, inače, u svetskoj istoriografiji, pisalo malo. U tu organizaciju su primana deca i mladi od 10 do 18 godina koji će biti „uzdanica Rajha“. Na 370 strana autor razobličava celokupni monstruozni mehanizam po kome je Hitler jugend radio. Odlično su ukršteni istorijske činjenice i kazivanja nekadašnjih pripadnika ove formacije. Do najsitnijih detalja je objašnjeno kakve tehnike manipulacije su primenjivane na mladim ljudima.

Za mnoge mlade ali i njihove roditelje ulazak u Hitler jugend bio je jedina perspektiva da im deca budu egzistencijalno obezbeđena u Firerovoj državi. Svesno se radilo na arhetipu koji podrazumeva da će mladići postati budući ratnici, a devojke poslušne domaćice i majke pripadnika buduće nad-rase. Na kraju knjige objavljeno je pedesetak istorijskih fotografija od kojih vas podilazi jeza. Kejter objašnjava koliko je za svog postojanja Hitler jugend bio moćna organizacija i postavlja pitanje zbog koga je, kako sam kaže, knjigu i napisao.

Parafraziram ga – tačno je da se većini tih mladih ljudi nije moglo suditi jer su bili maloletni i izmanipulisani, međutim, pravo pitanje je koliko su svojih komšija, koji se nisu uklapali u Firerovu viziju sveta, ti mladići i devojke oterali u smrt.

Kejterovo delo je kapitalna knjiga. Kad je pročitate, postaje vam jasno kako je sva ta mašinerija zla funkcionisala. Otrežnjujuće, potresno. Ko želi da pročita ovo sjajno delo može da ga nađe na nekoj od svetskih onlajn knjižara.

(Danas)