Skip to main content

Vlada Srbije ipak vraća dug Vojvodini

Izdvajamo 17. окт 2011.
2 min čitanja

Dogovor je postignut posle mučnih i apsurdnih polemika u vladajućoj koaliciji oko toga da li će Vlada Srbije ispoštovati vlastiti Zakon o budžetu i Vojvodini proslediti novac koji je inače, po Ustavu, namenjen kapitalnim investicijama u Pokrajini.
Naime, za prvih deset meseci iz republičke kasu u pokrajinsku prosleđeno je svega jedna od predviđenih devet milijardi, zbog čega je dovedena u pitanje sudbina brojnih građevinskih i povezanih firmi koje je nadležni pokrajinski fond angažovao na izgradnji infrastrukturnih i drugih objekata u Vojvodini.
Iako je premijer Mirko Cvetković pre nekoliko dana tvrdio da Ustav ne obavezuje Vladu da puni pokrajinski budžet, danas je ipak prihvaćen amndaman SVM-a na rebalans budžeta kojim se tražilo da se Vojvodini do sredine decmebra isplati dug od osam milijardi dinara. A presudno je bilo ne slovo Ustava, već činjenica da bez glasova poslanika SVM i LSV, koja je takođe podržala njihov amandman, za rebalans ne ni bila obezbeđena većina u republičkom parlamentu.
Savez vojvodjanskih Mađara najavio je danas podršku predlogu rebalansa republičkog budžeta za 2011. godinu jer je Vlada prihvatila amandman te stranke koji se odnosi na finansiranje kapitalnih investicija u Vojvodini.
Poslanik SVM-a u Skupštini Srbije Balint Pastor je posle sednice Odbora za finansije na kojoj je prihvaćen amandman SVM-a rekao novinarima da se Vlada obavezala da će Vojovodini u tri rate iz republičkog budžeta prebaciti osam milijardi dinara za kapitalne investicije.
On je precizirao da će taj novac biti isplaćen 1. i 15. novembra i 1. decembra. Pastor je rekao da će zahvaljujući tim uplatama biti omogućen nastavak realizacije važnih projekata kao što je Klinički centar u Novom Sadu.
SVM, kako je naglasio Pastor, polazi od toga da će Vlada Srbije poštovati odluku o finansiranju kapitalnih investicija u Vojvodini. Skupština je danas posle sednice Odbora za finansije počela razmatranje oko 90 amandmana na predlog rebalansa budžeta za 2011. godinu.
Prethodno je i Liga socijaldemokrata Vojvodine najavila da će podržati predloženi rebalans budući da je Vlada Srbije prihvatila amandman kojim je precizirana isplata budžetski sredstava Vojvodini do kraja godine.
Poslanica te strake Aleksandra Jerkov izjavila je novinarima u republičkom parlamentu da je prihvatanjem tog amandmana, koji je podneo SVM za LSV prihvatljiv.
Tako će, prema njenom objašnjenju, Vojvodini do kraja godine u Fond za kapitalne investicije biti uplaćeno osam mijlijardi dinara.

(agencije, Autonomija)