Skip to main content

Vjosa Osmani odložila izbore na severu Kosova, Kvinta i EU pozdravili

Jugoslavija 11. dec 2022.
2 min čitanja

Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je odlučeno da izbori za gradonačelnike severnih opština budu odloženi za april 2023. godine, zbog stepena opasnosti na severu Kosova. Odlaganje izbora pozdravili su ambasadori Kvinte i EU.

Osmani je na konferenciji za medije navela da postoji potpuni konsenzus političkih partija za ovu odluku i da je uzet u obzir izveštaj koji je juče upućen predsedništvu Centralne izborne komisije.

„Da bi se obezbedilo što veće učešće građana na ovim izborima, posmatranje domaćih i međunarodnih institucija, bezbednosti za sve građane bez razlike, kao i dovoljno vremena da se bezbednosne institucije potrude i preduzmu dodatne radnje za uspostavljanje reda i zakona na severu, smatram da je odlaganje neophodno“, rekla je Osmani.

Osmani je posle sastanka sa predstavnicima stranaka rekla da je dobila zajednički izveštaj policije i Kosovske obaveštajne agencije za procenu stepena rizika, o kojem nije iznela detalje.

„Na osnovu dešavanja, želim da vas obavestim da sam imala kontakt i sa institucijama EU i oni su mi rekli da neće učestvovati na posmatranju zbog kratkog vremena. Na osnovu ovih procena, predlog je bio da se odlože izbori za gradonačelnike. Došli smo do zaključka da se izbori treba odložiti za april“, rekla je Osmani.

Odluka o odlaganju izbora doneta je nakon najnovijih tenzija na severu Kosova, a u istom danu kada su i postavljene barikade u selu Rudare u opštini Zvečan.

Kvinta i EU pozdravili odlaganje izbora na severu Kosova

Kvinta i EU pozdravili su odlaganje izbora u četiri opštine na Severu.

„Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država i Kancelarija EU/EUSR pozdravljaju odluku kosovske vlade i lidera političkih partija da u ovom trenutku odlože opštinske i izbore za gradonačelnike u četiri severne opštine“, poručio je šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjog.

Odluku o odlaganju ocenio je kao konstruktivnu, te poručuje da ona „unapređuje napore da se promoviše sigurnija situacija na Severu“.

„To je ključno za dijalog, uz posredovanje EU, kao jedinog načina kretanja napred za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizovaciji odnosa između Kosova i Srbije“, naveo je Sunjog u objavi na Tviteru.

(N1, Foto: Beta)