Skip to main content

Vjosa Osmani: NATO je sudbina Kosova

Jugoslavija 27. мај 2024.
< 1 min čitanja

Većina NATO država glasala je za unapređenje statusa Kosova od posmatrača u pridruženog člana, jedna je bila protiv, a 14 uzdržano

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je danas da je „NATO sudbina Kosova“ i da će prijem Kosova u Parlamentarnu skupštinu NATO-a kao pridruženog člana „obezbediti da se čuje glas naroda koji je najveći veliki pobornik te organizacije“.

Na današnjem sastanku Parlamentarne skupštine NATO-a u Sofiji većina država glasala je za unapređenje statusa Kosova od posmatrača u pridruženog člana, jedna je bila protiv, a 14 uzdržano.

„Zahvalna sam svim poslanicima Parlamentarne skupštine NATO koji su (na zasedanju u Sofiji) glasali za unapređenje statusa Kosova za pridruženog člana. (…) Nastavićemo naše napore zajedno sa našim saveznicima da unapredimo naš put ka članstvu u NATO“, napisala je Osmani na platformi Iks.

Parlamentarna skupština NATO je veza NATO-a i parlamenata država-članica. Čini je 281 delegat iz 32 države-članice NATO-a i delegati devet pridruženih zemalja, četiri pridružene mediteranske zemlje i osam parlamentarnih delegacija-posmatrača.

Pridruženi članovi su i Srbija i Bosna i Hercegovina. Članovi s tim statusom mogu podnositi predloge odluka i amandmane na odluke, mogu biti specijalni izvestioci udruženi u odbore gde predstavljaju svoje viđenje u izveštajima Parlamentarne skupštine NATO-a. Međutim, nemaju pravo da glasaju, niti doprinose budžetu.

Šef kosovske delegacije: Nisu uspeli napori delegacije Srbije protiv Kosova u PS NATO

Šef kosovske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO Driton Hiseni je objavio da je na današnjem sastanku u Sofiji, uprkos naporima delegacije Srbije, Kosovo dobilo status pridruženog člana.

„Unapređenje statusa dolazi nakon nekoliko godina odlične saradnje Skupštine Republike Kosovo i Parlamentarne skupštine NATO. Od juna 2014. bili smo predstavljeni kao posmatračka delegacija“, napisao je Hiseni na Fejsbuku.

Dodao je da mnoga pisma i kontinuirani napori delegacije Srbije, ali i drugih političkih aktera u Beogradu, nisu uspeli da spreče Kosovo da unapredi svoj status.

(Beta)