Skip to main content

Vjosa Osmani: Kosovo do kraja godine podnosi zahtev za prijem u EU

Jugoslavija 23. јул 2022.
2 min čitanja

Do kraja godine Kosovo će zvanično podneti zahtev za prijem u Evropsku uniju, poručila je predsednica Kosova Vjosa Osmani, posle sastanka sa predsednikom Albanije Iljirom Metom, koga je u Prištini dočekala uz najviše počasti na glavnom gradskom trgu.

Posle intoniranja himne Meta je prolazeći pored novinara rukama pokazao simbol dvoglavog orla.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Osmani je zahvalila Meti na, kako je navela, konstantnoj podršci Kosovu.

“Kosovo i Albaniju mnogo šta ujedinjuje, a ono što nas ujedinjuje jeste naša evroatlantska budućost. Naše institucije i ljudi dele ovu viziju i mi kao dva predsednika naših zemalja smo uvek delili takve vizije. U ime svih građana Republike Kosova hvala vam na pomoći koju ste dali Kosovu i jedva čekamo da nastavimo tu saradnju”, kazala je Vjosa Osmani.

Predsednik Albanije Iljir Meta, kome je ovo poslednja poseta Kosovu u svojstvu predsednika Albanije, naveo je da ne može da prihvati bilo kakvu zahvalnost za podršku Kosovu, jer je kako je istakao, to bila njegova ustavna i moralna obaveza.

“Jedino što žalim je što sam mogao da učinim još više u podršci Kosovu da sam imao manje unutrašnjih problema tokom ovih pet godina. Ali dajem vam reč da ću od ponedeljka učiniti mnogo više i za Kosovo. Uveren sam da će izabrani predsednik Albanije nastaviti ovu veoma pozitivnu tradiciju“, naglasio je Meta.

Meta je govorio i o dijalogu Beograda i Prištine, istakavši da on treba da se završi međusobnim priznanjem.

“Jedva čekamo da aplaudiramo sporazumu koji će vas dovesti ne samo do normalizacije, nego i do recipročnog priznanja Srbije i Kosova, i to je u interesu čitavog našeg regiona. Nijedna zemlja ne može ući u Evropsku uniju, a da ne reši sva takva pitanja i to je u interesu obe zemlje i svih nas. Želim da vas podstaknem da koračate na tom putu i da izbegnete svaku provokaciju, koja bi vas izbacila sa šina atlantskih i evropskih integracija ”, kazao je Meta.

Vjosa Osmani je najavila je da će Kosovo do kraja ove godine podneti zahtev za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ističući da bi ulazak Kosova u NATO povećao nivo bezbednosti, mira i stabilnosti u regionu.

“Naš jasan cilj ostaje članstvo u severnoatlantskim strukturama u EU i NATO. Kosovo radi na pripremi svoje aplikacije za status zemlje kandidata za članstvo u EU do kraja ove godine. Što se tiče NATO-a, važno je napraviti odlučne korake napred, jer je činjenica da je Albanija, kao članica NATO-a, stvorila veću bezbednost za ceo region. Onog trenutka kada se i Kosovo pridruži ovoj Alijansi, povećaće se nivo bezbednosti i mira i stabilnosti u celom našem regionu“, kazala je Vjosa Osmani.

Predsednik Albanije Iljir Meta se posle sastanka sa Vjosom Osmani obratio poslanicima Skupštine Kosova, a sastao se i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

(Glas Amerike, foto: Beta-AP)