Skip to main content

Vjosa Osmani izabrana za predsednicu Kosova

Jugoslavija 04. apr 2021.
3 min čitanja

Skupština Kosova je večeras u trećem krugu glasanja izabrala Vjosu Osmani za predsednicu Kosova.

Glasala su 82 poslanika, nevažećih je bilo 11 glasova.

Osmani je dobila 71 glas, njen protivkandidat Nasuf Bejta nula glasova.

U prethodne dve runde glasanja ni jedan od kandidata nije dobio potrebnih 80 glasova, dok je u trećem krugu za izbor bilo potrebno najmanje 61 poslanika.

Mandat predsednika Kosova traje pet godina.

Osmani: Pravda neće biti postignuta dok Srbija ne bude odgovarala za zločine na Kosovu

Novoizabrana predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da pravda neće biti dostignuta dok Srbija ne bude odgovarala za zločine koji su počinjeni na Kosovu. Kako je navela, pred Kosovom je i dijalog “koji se mora voditi na ravnopravan način”.

“Mir se može postići samo kada budemo videli da Srbija žali, kada zatraži oprost i kada bude dostignuta pravda za one koji su patili od njihovih zločina”, navela je Osmani a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Osmani je rekla kako su SAD, Evropska unija i Albanija tri najvažnija saveznika Kosova i dodala da kao predsednica Kosova poziva sve političare na saradnju i toleranciju.

“Ovo nisu laka vremena, izazovi su veliki, posebno kada je u pitanju pandemija koja zahteva da se udružimo u borbi protiv nje”, rekla je nova predsednica Kosova.

Ona je obećala da će raditi na jačanju države, vladavini prava, “da će zaštititi svaki centimetar zemlje”.

“Biću predsednik svih. Nije nas previše da bi bili podeljeni na nas i njih. Moja vrata će biti otvorena za sve”, podvukla je Osmani.

Osmani je za predsednicu izabrana u trećem krugu glasanja. Za njen izbor glasao je 71 poslanik, a 11 listića je bilo nevažećih. Glasanju su prisustvovala 82 poslanika.

Pokret Samoopredeljenje, koji je osvojio najviše glasova na nedavno održanim parlamentarnim izborima, kandidovao je za mesto predsednika Vjosu Osmani i Nasufa Bejta.

AFP: Vjosa Osmani na čelu političke klase nove generacije

Francuska agencija Frans pres dala je večeras pod oznakom hitno vest da je parlament Kosova izabrao Vjosu Osmani za predsednika Kosova i da ona dolazi “na čelo političke klase nove generacije odlučne da se izbori protiv korupcije”.

AFP prenosi da je pobeda Osmanijeve bila neizvesna do poslednjeg trenutka zbog bojkota dela opozicije u parlamentu i da je ona izabrana u trećem krugu glasanja u parlamentu.

“Novi tim će imati mnogo posla na Kosovu koje ima privredne i društvene teškoće, gde je prosečna plata 500 evra i gde mladi, suočeni sa stopom nezaposlenosti od 50 odsto, masovno traže spas u emigraciji u Švajcarskoj ili Nemačkoj”, navela je agencija.

AFP ocenjuje da će nove vlasti biti i pod pritiskom Evropske unije i SAD zbog pokretanja dijaloga sa Beogradom.

“Pregovori zastajkuju, Beograd još uvek nije priznao nezavisnost svoje bivše pokrajine, i to predstavlja glavni izvor napetosti na Balkanu”, dodala je francuska agencija.

Biografija nove predsednice Kosova

Vjosa Osmani-Sadriu rođena je 1982. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu, studije prava završila je na Univerzitetu u Prištini, a 2005. je magistrirala pravo na Univerzitetu u Pitsburgu.

Od 2009. do 2014. godine boravila je na tom američkom univerzitetu na doktorskim studijama.

Kao univerzitetska profesorica drži kurseve iz oblasti međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Prištini, dok u SAD kao gostujući profesor predaje predmet „Izgradnja države i pravo: Kosovsko iskustvo“.

Njena politička karijera počela je još u tinejdžerskim godinama, kada je bila aktivistkinja Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Krajem avgusta 2009. godine izabrana je za šeficu kabineta tadašnjeg predsednika Kosova, Fatmira Sejdiua.

Bila je poslanica u Skupštini Kosova iz redova DSK-a u tri mandata, dok je u dva poslednja mandata, tokom 2019. i 2021. godine bila žena koja je osvojila najviše glasova na kosovskim parlamentarnim izborima.

Osmani je na poslednjim izborima, kao kandidatkinja na listi pokreta Samoopredeljenje, dobila više od 300.000 glasova, više nego Demokratska partija Kosova, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova zajedno.

U prethodnom, sedmom sazivu, bila je predsednica kosovskog parlamenta, dok je od 5. novembra vršila i dužnost predsednice Kosova.

Udata je i majka dve bliznakinje.

Pored albanskog i engleskog govori i srpski jezik.

(Beta/Kossev, foto: Beta-AP)