Skip to main content

Vivisect fest: U potrazi za demokratijom

Kultura 28. nov 2012.
< 1 min čitanja

Vivisect fest, posvećen ljudskim pravima, predstavlja od 27. do 30. novembra u Kulturnom centru Novog Sada devet dokumentarnih filmova domaćih i stranih autora koji ukazuju na izazove pred kojima se nalaze ne samo društva u tranziciji, već i društva razvijene demokratije.

Pod sloganom “U potrazi za demokratijom”, program sedmog Vivisect festa obuhvata švedski film “Nema ćutanja” (2011), u režiji Javeria Rizvi-Kabani, Jonny von Wallström i Alexandra Sandels, ruski dokumentarac “Beloruski san”, u režiji Ekaterine Kibalčič, te dva holandska ostvarenja – “Pravda za Sergeja” Hansa Hermansa i Martina Mata i “Naše novine” Eline Flips, oba iz prošle godine, te dokumentarac iz Srbije “Ovde sam!” Irene Fabri, kao i “Kartonera” Marie Goinda iz Nemačke i “Ekvador”, koji potpisuje Jacques Sarasin iz Francuske.

Festival će biti zatvoren 30. novembra projekcijama filma Mine Đukić “Yugo, kratka autobiografija”, kao i hrvatskog ostvarenja “Jesam li sretna?” Vanje Sviličić, oba iz 2010.

Prateći program obuhvata izložbu dokumentarnih fotografija Jaroslava Papa „Decembarska revolucija u Rumuniji 1989“ i promociju knjige profesora Mijata Damjanovića „Demokratija – Epizoda misterija“ (Službeni glasnik, Univerzitet Megatrend).

Na promociji će 28. novembra, pored autora, govoriti i Dragoljub Selaković, Jovan Komšić i Dimitrije Boarov.

Po završetku festivala u Novom Sadu, od januara 2013. godine iste filmove će pogledati i publika u deset gradova u Srbiji, na putujućem festivalu u Nišu, Zaječaru, Vranju, Prijepolju, Požarevcu, Beogradu, Subotici, Kikindi, Somboru i Zrenjaninu.

Realizaciju festivala omogućio je NED – Nacionalna zadužbina za demokratiju.

Festivalski sajt je www.vivisectfest.org, a program se nalazi u Kalendaru Portala za kulturu SEEcult.org.

(SEEcult)