Skip to main content

Visoki prekršajni sud: Thompson može nekažnjeno koristiti ustaški pozdrav

Jugoslavija 05. јун 2020.
< 1 min čitanja

Visoki prekršajni sud Hrvatske odlučio je na zajedničkoj sjednici svih sudaca tog suda 3. lipnja da pjevač Marko Perković Thompson, kada svoju pjesmu „Čavoglave” započinje ustaškim pozdravom „za dom spremni”, ne čini prekršaj protiv javnog reda i mira.

Iako je taj sud do sada unazad pet godina u nizu presuda jasno kazao da je izvikivanje tog pozdrava kažnjivo, to i dalje vrijedi za sve druge, ali Thompson to može ubuduće – nekažnjeno.

Za takvu odluku glasalo je 15 sudaca, četvero je bilo protiv, a jedan je bio suzdržan.

Stigla je i prva osuda ovakve odluke – zagrebačke Kuće ljudskih prava koja je zgrožena odlukom Visokog prekršajnog suda i poziva glavnu državnu odvjetnicu da podnese zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu RH sukladno Prekršajnom zakonu i Zakonu o kaznenom postupku.

Točno pred godinu dana isti Visoki prekršajni sud novčano je kaznio makarskog pjevača Maria Rosu, upravo za izvikivanje pokliča „za dom spremni“ na početku izvođenja Bojne Čavoglave na koncertu u Makarskoj.

Ustavni sud Hrvatske u više je odluka zauzeo stav da je riječ o pozdravu suprotnom temeljnim načelima Ustava Republike Hrvatske. Identičan stav ima i Pučka pravobraniteljica.

Mješovita komisija znanstvenika koju je formirala hrvatska Vlada preporučila je da se korištenje tog pozdrava ne kažnjava isključivo kada se radi o komemoriranju poginulim pripadnicima stranačke milicije HOS u ratu u Hrvatskoj 1991-1992.

(Slobodna Evropa)