Skip to main content

Visković: U Srbiji se nije pojavila samo rusofilija, nego i rusopatofilija

Info 24. сеп 2022.
< 1 min čitanja

"Bojim se da je ovo trenutak kad možemo samo da se osramotimo"

Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) Ivo Visković ocenio je da je u rusko-ukrajinskom sukobu Srbija u relativno privilegovanom položaju, „čardak ni na nebu ni na zemlji“, ali da to neće moći dugo da ostane tako, jer nije više doba hladnog rata, kad je takav položaj odgovarao i SSSR i Zapadu.

„Bićemo pod pritiscima da se decidno opredelimo da li smo za Zapad ili nismo. Nemoguće je ostati u ovakvoj poziciji“, ukazao je Visković na panelu „Ukrajinska kriza – perspektive Zapadnog Balkana, održanog na FPN.

Kako je istakao, ni Rusija neće više smatrati da Srbija može ostati u sadašnjem položaju, i zato nije lako odlučiti.

„Ne bih bio u koži onih koji odlučuju“, konstatovao je Visković, i zapitao ko će doneti tu odluku – jedan čovek, više ljudi ili parlament.

On je rekao da se u javnosti u Srbiji nije pojavila samo rusofilija, nego „rusopatofilija“, jedan oblik revolta prema onom što Zapad čini prema nama, po onoj „neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj“.

Bojim se da je ovo trenutak kad možemo samo da se osramotimo. Sve ovo što se dogodilo dešavalo se i 1948. godine, ali u drugačijim okolnostima. Tada smo našli put, a da li ćemo sad, ne znam, ali nisam optimista, zaključio je Visković.

(FoNet, foto: N1)