Skip to main content

Viši sud u Vranju potvrdio kaznu od 14 meseci zatvora Dejanu Nikoliću Kantaru

Info 03. феб 2023.
2 min čitanja

Veran Matić: Presuda koja bi trebalo da postane primer efikasnosti pravosuđa kada suz u pitanju napadi na novijnare

Viši sud u Vranju potvrdio je kaznu od 14 meseci zatvora Dejanu Nikoliću “Kantaru”, zbog krivičnog dela nasilničkog ponašanja prema zaposlenima u OK radiju i No koment kafeu.

Dejan Nikolić „Kantar“ osuđen je na 14 meseci zatvora, a Bojan Tanasković i Slaviša Kocić na po osam meseci zatvora.

Dejan Nikolić je već šest puta osuđivan za različita krivična dela. Ovo je sedma presuda.

Uz to, protiv Nikolića u toku su suđenja za pretnje i nasilničko ponašanje prema bivšem načelniku Policijske uprave Vranje, kao i prema devojci sa kojom je bio u vezi.

Pored toga, podignut je optužni predlog za pretnje koje je izrekao na samom suđenju na kojem je osuđen na 14 meseci zatvora.

U toku je prikupljanje podataka o pretnji koju je uputio službenom licu u Centralnom zatvoru, i u ovom slučaju se očekuje optužni predlog.

Događaji koji su obuhvaćeni optužnim predlogom i presudom dogodili su se u junu mesecu 2022. godine.

S obzirom na efikasan rad tužilaštva i vrlo kredibilno vođenje sudskog postupka presuda je doneta u rekordnom roku, ako se uzmu u obzir slični slučajevi napada na novinare ili nasilničkog ponašanja, i trebalo bi da postane primer efikasnosti pravosuđa.

U isto vreme, Uprava za igre na sreću Ministarstva finansija privremeno je zatvorila kockarnice iz sistema Koloseum Gejm, koja je bila u vlasništvu Nikolića, jer je utvrđeno da nije dao istinite podatke ovoj upravi kako bi dobio licencu za obavljanje ovog posla.

Povodom ove presude, Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara i predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, čiji je OK radio član, izjavio je da je zadovoljan efikasnošću sa kojom se došlo do pravosnažne presude.

“Očekujem da se i drugi slučajevi po kojima se vode postupci završe na sličan način”, rekao je Matić za Autonomiju.

Izrazio je žaljenje jer lokalna samouprava Vranja još uvek nije izvršila odluku sopstvenog organa i od juna meseca nije uspela da sruši nelegalno izgrađeni objekat, kojim je zazidan deo OK radija.

“Nastojaćemo da i preko Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara Vlade Srbije učinimo sve da se to što pre dogodi. Takođe, i da se izvrši adekvatna nadoknada svih gubitaka OK radija koji su nastali zbog nasilničkog ponašanja i nelegalne gradnje”, kazao je Matić.

(Autonomija, Freepik)