Skip to main content

Viši sud: Trojici optuženih za otmicu u Štrpcima deset godina zatvora, pet za optuženu

Info 07. feb 2023.
< 1 min čitanja

Pripadnici VRS koji su 27. februara 1993. na železničkoj stanici u Štrpcima iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar izveli i ubili 20 putnika nesrpske nacionalnosti

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je donelo i javno objavilo presudu kojom su proglašeni krivim nekadašnji pripadnici Vojske Republike Srpske, Gojko Lukić, Duško Vasiljević, Jovan Lipovac i Dragana Đekić, zbog izvršenja krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici Tužilaštva za ratne zločine se navodi da su ti pripadnici VRS 27. februara 1993. na železničkoj stanici u Štrpcima iz brzog voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar izveli i ubili 20 putnika nesrpske nacionalnosti.

Kako je saopšteno iz Višeg suda, Gojko Lukić,  Duško Vasiljević i Jovan Lipovac osuđeni su na kazne zatvora od deset godina, dok je Dragana Đekić osuđena na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Njima je u izrečene kazne zatvora uračunato vreme provedeno u pritvoru po rešenju Višeg suda u Beogradu Odeljenja za ratne zločine, koje im se računa od 5. decembra 2014. godine, do 19. marta 2015. godine, kada im je pritvor ukinut.

U saopštenju se dodaje da se oštećeni upućuju da “imovinsko-pravni zahtev ostvare u parničnom postupku”, kao i da se optuženi oslobađaju plaćanja troškova krivičnog postupka i isti padaju na teret budžetskih sredstava suda.

Protiv te presude stranke u krivičnom postupku mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

(Beta, foto: Ivor Fuka)