Skip to main content

Više stotina Novosađana u šetnji protiv bahatih vozača

Građani 03. avg 2010.
2 min čitanja

Više stotina Novosađana učestvovalo je danas u protestnoj šetnji, koja je organizovana s ciljem da se od nadležnih zatraži da preduzmu oštrije mere protiv bahatih vozača.

Neposredni povod za organizovanje ovog protesta je saobraćajna nesreća od pre dve sedmice, kada je motociklista na Bulevaru oslobođenja u Novom Sadu udario i na mestu ubio dvanaestogodišnjeg dečaka.

Na čelu protestne povorke bili su roditelji i rodbina ubijenog dečaka, svi u crnini. Organizatori protestne šetnje nosili su transparent “Nisi sam na ulici”.

Organizatori protesta, koji je obezbeđivala saobraćajna policija, objasnili su da je taj slogan upućen bahatim vozačima.

Povorka je prošetala Bulevarom oslobođenja do zgrade policije, gde su zameniku načelnika Stevanu Krstiću uručili peticiju sa potpisima građana i sa zahtevom da se povede više računa o bezbednosti u saobraćaju u Novom Sadu.

Krstić je izrazio saučešće porodici nastradalog dečaka.

On je rekao da mu je drago što se toliki broj Novosađana priključio protestnoj šetnji, jer to pokazuje da postoji svest da se mora stati na put bahaćenju u saobraćaju.

“Policija će sa svoje strane učiniti još više da podignemo bezbednost na viši nivo”, obećao je Krstić.

Šef saobraćajne policije u Novom Sadu Milovan Glođović rekao je da je samo od početka ove godine policija u glavnom gradu Vojvodine podnela 1.264 prekršajne prijave protiv motociklista, zbog nasilničke vožnje.

Dodao je da ostaje da se vidi da li će pravosuđe primeniti oštrije mere kaznene politike protiv bahatih vozača.

Član Gradskog veća Aleksandar Kravić rekao je da mu je drago što vidi da je građanska svest Novosađana na visokom nivou, ali je izrazio žaljenje što uvek mora prvo da se desi tragedija pa da se tek potom priča o nekoj važnoj temi.

Današnji protest proizišao je iz grupe “Patologija saobraćajne svakodnevnice – Nisi sam na ulici” koja je oformljena na socijalnoj mreži Fejsbuk (Facebook). Autori te grupe potom su prikupili i potpise 600 Novosađana na više mesta u gradu, a čitavu akciju podržalo je i nekoliko nevladinih organizacija.

(Autonomija)