Skip to main content

Više od godinu dana posle napada počinje suđenje za prebijanje aktiviste na Fruškoj gori

Vojvodina 23. нов 2022.
< 1 min čitanja

"Za napad su optužena četvorica radnika firme koje je aktivista fotografisao dok su sekli stabla u nacionalnom parku"

Suđenje napadačima na aktivistu pokreta Odbranimo šume Fruške gore, Petra Živanovića, počinje u četvrtak, 15 meseci nakon napada.

Živanovića je prethodno saslušao tužilac u Novom Sadu, nakon čega je predmet prebačen u Sremsku Mitrovicu.

Za napad su optužena četvorica radnika firme koje je aktivista fotografisao dok su sekli stabla u nacionalnom parku.

„Krajnji ishod bih voleo da bude prestanak tih ilegalnih seča, a zatim i suzbijanje planskih seča koje su prekomerne i to svaki posetilac nacionalnog parka može da vidi. Svakako moraju biti kažnjeni napadači, čisto da se ne bi ponovilo nešto slično ili nešto gore nekom drugom“, ističe.

Novosadski aktivista napadnut je u avgustu prošle godine i tom prilikom je zadobio lakše povrede. Napadu je navodno prisustvovao i šumar Javnog preduzeća „Nacionalni park Fruška gora“ koji nije učinio ništa da zaustavi nasilnike.

„Što se tiče šumara, videćemo sa javnim tužiocem. Mi smo pružili dokaze da je i on učestvovao verbalno u napadu, odnosno podstrekivao. Čekamo sad reakciju tužioca da vidimo da li će prihvatiti te dokaze“, navodi.

Napominje i da je u poslednjih par godina bilo raznih skandala vezanih za Nacionalni park „Fruška gora“.

„To su namešteni tenderi, kamenolom bez dozvole, ilegalne seče, zloupotrebe finansijskih sredstava, pa se iskreno nadamo da će imenovanjem novog v. d. takva praksa i da se promeni“, zaključuje Živanović.

Inače, ovaj Novosađanin je do sada više puta skupljao smeće po Fruškoj gori koje za sobom ostavljaju kako posetioci ovog nacionalnog parka, tako i drvoseče koje, kako kaže, rade po nalogu Uprave.

On svaki put kese sa smećem ostavlja ispred kapija Uprave, uz poruku „S ljubavlju, vaše drvoseče“.

(021, foto: Autonomija)