Skip to main content

Više od 1,7 miliona građana Vojvodine ima biračko pravo

Info 21. мај 2008.
2 min čitanja

kutijaglasacka.jpgU drugom krugu izbora u Vojvodini po većinskom sistemu, koji se održava 25. maja, pravo glasa ima 1.720.818 građana, koji će moći da glasaju na 1.782 biračka mesta u Vojvodini.
Kako je Beti rečeno u Pokrajinskoj izbornoj komisiji (PIK), u skladu sa zakonskim propisima, između dva izborna kruga nije bilo izmena u biračkom spisku i u drugom krugu će glasati isti broj birača kao i u prvom krugu.
Prema podacima PIK-a, u prvom krugu izbora 11. maja odziv birača u Vojvodini bio je 61,75 odsto.
U drugom krugu većinskih izbora u Vojvodini, birači u 60 izbornih jedinica izabraće isto toliko poslanika, koji će uz 60 već izabranih poslanika po proporcionalnom sistemu činiti novi saziv Skupštine Vojvodine.
PIK je takođe dodelila trećinu dobijenih mandata kandidatima sa proporcionalnih lista, u skladu sa pokrajinskom odlukom da izborna komisija dodeljuje prvu trećina osvojenih mandata prema redosledu imena sa određene izborne liste.
Poslanici liste „Za evropsku Vojvodinu“, koja je osvojila 23 mandata, biće Bojan Pajtić (DS), Dragoslav Petrović (DS), Đenđi Seleši (DS), Miloš Gagić (DS), Branimir Mitrović (G17 plus), Svetlana Lukić-Petrović (DS), Branko Radaković (DS) i Dujo Runje (DSHV).
Lista „Zajedno za Vojvodinu“ ima osvojenih pet mandata, od čega su dva dodeljena prvom i drugom na izbornoj listi, Bojanu Kostrešu (LSV) i Branislavu Bogaroškom (LSV).
Lista Mađarske koalicije osvojila je takođe pet poslaničkih mandata, a dva su dodeljena Ištvanu Pastoru (SVM) i Andrašu Agoštonu (DSVM).
Srpska radikalna stranka osvojila je 20 poslaničkih mandata, a trećinu mandata od tog broja PIK je dodelio Miloradu Mirčiću, Milijanu Popoviću, Tanji Jovanović, Branislavu Ivanoviću, Suzani Brkić, Nikoli Laliću i Lazaru Marjanskom.
Koaliciju SPS-PUPS predstavljaće prvi na listi – Dušan Bajatović (SPS), dok će nosilac liste DSS-NS Zoran Lončar (DSS) dobiti poslanički mandat, s obzirom na to da je ta koalicija osvojila ukupno četiri mandata.
Imena preostalih poslaničkih kandidata odrediće samostalno svaka izborna lista, u skladu s koalicionim sporazumom, s tim što su stranke dužne da poštuju obavezu iz Odluke o izboru poslanika da trećinu mandata dodele ženama.

(Beta)