Skip to main content

Tribina NDNV: Antievropska vlada znači duboku krizu za Srbiju

Autonomija 21. мај 2008.
2 min čitanja

tribinica.jpgPolitikolog Jovan Komšić ocenio je da bi formiranje vlade u Srbiji koja nije naglašeno proevropska za zemlju značilo ulazak u duboku krizu.
„Takva vlada izazvala bi duboku krizu, sa ozbiljnim socijalnim nemirima“, rekao je Komšić na tribini održanoj u Novom Sadu.
On je ocenio da bi vlada koja bi imala dominantno proevropski karakter za Srbiju značila ekonomski napredak i približavanje Evropskoj Uniji.
Prema njegovim rečima, kakva god vlada da bude formirana, to će biti „vlada kompromisa“, te prema tome neće biti dovoljno efikasna.
Komšić je rekao da je Vojvodina još jednom na izborima pokazala da je glasala multietnički, demokratski i proevropski i tako dokazala da je „motor Srbije“ i da je njena budućnost da bude evropska regija unutar Srbije.
Istoričar Ranko Končar rekao je da su protekli izbori doneli još jedan „blistav izborni trenutak“ za Vojvodinu, nakon što je ova pokrajina glasala protiv novog Ustava Srbije i nakon što je u većini podržala Borisa Tadića na izborima za predsednika Srbije.
On je ocenio da u Beogradu ne postoji sluh za potrebu Vojvodine za autonomijom i dodao da snage koje se zalažu za širu autonomiju pokrajine moraju zbog toga da u budućnosti nastupaju oštrije u svojim zahtevima za autonomiju.
Bivši visoki komunistički funkcioner u bivšoj Jugoslaviji Boško Krunić ocenio je da Srbiji preti restauracija „jedne do zla boga rigidne narodnjačke Srbijice“, koja svoju inspiraciju pronalazi u drugoj polovini 19. veka.
„Reč je o jednoj konzervativnoj, narodnjačkoj, tužnoj Srbiji“, rekao je Krunić.
Šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Pavel Domonji ocenio je da rezultati izbora pokazuju da u Srbiji raste „politička potražnja“ za Evropom i dodao da Vojvodina treba da dobije više od autonomije a manje od nezavisnosti.
Domonji je rekao da bi ulazak Socijalističke partije Srbije (SPS) u koaliciju sa Demokratskom strankom značio „veliko rasterećenje“ za SPS, pošto bi „tegobno nasleđe“ iz protekle decenije „prepustili radikalima i Demokratskoj stranci Srbije“.
„Ali, već ta činjenica govori o mizeriji srbijanskog društva. Jer, SPS se nije reformisao u odnosu na vreme kada je šef te partije bio Slobodan Milošević“, kazao je on.
Sinoćnu tribinu organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

(Beta)