Skip to main content

Više novca u lokalnim kasama

Info 27. jun 2011.
< 1 min čitanja

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava koje su predložili Ujedinjeni regionu Srbije (URS). Zakon je od 127 poslanika, koliko ih je bilo u sali, podržalo 108 parlamentaraca.
Shodno usvojenim izmenama, gradovima i opštinama u Srbiji će od 1. oktobra, umesto dosadašnjih 40 odsto prihoda od poreza na zarade pripadati 80 odsto. Beograd će, kao najrazvijenija jedinica lokalne samouprave, dobijati 70 odsto od poreza na zarade.
Beograd će biti jedina jedinica lokalne samouprave koja više neće dobijati transfere iz republičkog budžeta, a taj novac će se u vidu transfera solidarnosti raspodeliti svim drugim gradovima i opštinama, pri čemu bi najviše dobili najsiromašniji.

Siromašne lokalne samouprave dobijaće neizmenjen iznos transfera iz republičkog budžeta.  Projekti od lokalnog značaja finansiraće se iz sredstava lokalne samouprave, a ne iz republičkog budžeta.

Međutim, lokalne samouprave koje se nalaze u poslednjoj, četvrtoj grupi razvijenosti, moći će za te projekte da konkurišu i kod republičkog organa, javnih preduzeća, agencija i drugih oblika organizovanja čiji je osnivač republika, kao i kod međunarodnih fondova.

(agencije)