Skip to main content

Viola fon Kramon: U oblasti vladavine prava Srbija ubedljivo najgora na Zapadnom Balkanu

Info 02. nov 2022.
2 min čitanja

"Tri oblasti ključne u kojima je Srbija nazadovala, ili nije imala napredak od kad je na vlasti SNS"

Možemo da napravimo kompromis u vezi sa određenim standardima pre ulaska u Evropsku uniju (EU), kao što smo uradili sa nekim zemljama koje su imale prelazne aranžmane za određene oblasti, ali kada je reč o vladavini prava, apsolutno toga ne može biti, izjavila je poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon, govoreći o Srbiji.

To je uslov bez kojeg se nijedna nova država neće pridružiti evropskom klubu, istakla je Fon Kramon za Juropijan vestern Balkan, ukazujući da Kosovo i usklađivanje spoljne politike ostaju važne teme, ali ne i jedine u fokusu administracije u Briselu.

Izveštaj Evropske komisije naglašava domaće reforme i one će i te kako biti u našem fokusu. To će zaista biti ključ za ulazak u EU, a time i vladavinu prava, demokratske i medijske slobode i borba protiv endemske korupcije, naglasila je ona.

Te tri oblasti vidim kao ključne na domaćem planu u kojima je Srbija nazadovala, ili nije imala napredak od kad je na vlasti Srpska napredna stranka, predočila je Fon Kramon.

Tako da su, naravno, važni dijalog sa Prištinom i usklađivanje sa spoljnom politikom Unije, ali oni ne mogu zameniti domaće reforme. Građani Srbije bi trebalo da osete šta znače standardi EU u praksi, odnosno u svakodnevnom životu, ukazuje ona.

Fon Kramon je ponovila da je vladavina prava temelj i kičma Evropske unije.

Iako postoji određeni napredak, uključujući ustavne amandmane o obezbeđivanju nezavisnosti pravosuđa, još imamo u velikoj meri zarobljeno pravosuđe i nazadovanje vladavine prava u mnogim oblastima, dodala je.

Pogledajte kako prolaze strateški važni sporovi – nema sudskog epiloga Savamale, nema valjanog gonjenja u slučaju Jovanjice i Krušika, nema poštovanja presuda međunarodnih sudova, poput onih koji se tiču Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a istovremeno imamo mešanje u procese koji se odnose na organiozvani kriminal, objasnila je Fon Kramon.

Situacija je zabrinjavajuća, upozorava Fon Kramon, koja navodi da je Srbija u ovoj oblasti ubedljivo najgora na Zapadnom Balkanu.

Pritisak na nezavisne novinare je ogroman, a mešanje države je sveprisutno. Nema demokratije bez slobode štampe i izražavanja, a EU mora pojačati napore da očuva i podrži slobodne medije u zemlji, zaključila je Fon Kramon.

(FoNet, foto: N1)