Skip to main content

Protivnici odluke o abortusu prekinuli ročište Vrhovnog suda SAD

Planeta 02. нов 2022.
< 1 min čitanja

"Naše pravo da biramo neće nam biti oduzeto"

Demonstranti koji se protive odluci Vrhovnog suda SAD da ukine pravo na abortus kao pravo garantovano na federalnom nivou, danas su nakratko prekinuli rad najvišeg sudskog tela u Americi i pozvali žene da masovno izađu na predstojeće „midterms“ izbore, zakazane za 8. novembar.

Ovo je prvo prekidanje nekog ročišta otkako je Vrhovni sud u junu ove godine ukinuo sopstveni presedan Ro protiv Vejda (Roe vs Wade), star 50 godina, prema kojem je pravo na abortus garantovano na federalnom nivou.

Troje ljudi ustalo je u sudnici tokom prvih nekoliko minuta današnjeg ročišta kako bi osudilo odluku Vrhovnog suda, sada većinski sastavljenog od konzervativnih sudija, na osnovu koje je pravo na abortus prepušteno regulativi pojedinačnih saveznih država u SAD.

Jedna demonstrantkina je povikala: „Naše pravo da biramo neće nam biti oduzeto. Žene, glasajte za svoje pravo da birate.“

Nije se činilo da sudije reaguju, a demonstranti se nisu opirali dok ih je policija izvodila iz sudnice.

Sud trenutno nema informacije u vezi sa njihovim privođenjem.

Nakon pauze od 19 meseci uzrokovane pandemijom kovida-19, Vrhovni sud je u oktobru ponovo otvorio sudnicu za javnost.

Poslednji put je neko ročište na Vrhovnom sudu prekinuto 2015. godine, a to su učinili protivnici skidanja ograničenja na količinu novca koja se može uložiti u političke kampanje za izbore za Kongres i predsednika SAD. Neki od njih su čak uspeli da prokrijumčare kamere pored sudskog obezbeđenja, a sedmoro učesnika protesta je uhapšeno.

(Beta, foto: Pixabay)