Skip to main content

Vim Venders i Božo Vrećo oduševili Sarajlije

Kultura 15. avg 2021.
3 min čitanja

–Oči su dragocen instrument ali najvažniji organ jednog filmadžije je njegovo srce – rekao je reditelj Vim Venders pošto mu je uručeno Počasno srce Sarajeva za doprinos umetnosti na svečanoj ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu gde ga je publika pozdravila dugim stajaćim ovacijama.

–To je ono srce ono koje vidi lepotu, a prezire ružnoću. To je srce koje vidi mir, a pati zbog rata, to je srce koje traži istinu i prezire laži. Zato je ovo jedna najlepša nagrada koju sam mogao da zamislim da ću dobiti – istakao je Venders, koji je na sebi nosio majicu sa logom Sarajevo film festivala (SFF), a koju ima, kako je podsetio, još od kada je prvi put bio njegov gost.

–Bio sam tu 2011. i od tada s ponosom nosim ovu majicu, a sad odlazim sa pravim srcem. Vratiću se 2031, poručio je Vim Venders, što je dodatno razgalilo publiku koja mu je ponovo zapljeskala. Prisutne u Narodnom pozorištu gde su ovaj put zbog epidemioloških mera bile isključivo zvanice je pozdravio direktor festivala Mirsad Purivatra i selektorka Glavnog takmičarskog programa Elma Tataragić, a majstor ceremonije je bio bosanskohercegovački glumac Dino Bajrović. On je najavio da će tokom trajanja festivala u 19 programskih selekcija biti prikazano čak 155 filmova i pet serija iz 65 zemalja.

–Čak 55 filmova imaće svoju svetsku, a šest filmskih ostvarenja međunarodnu premijeru. Ove godine festival se odvija kao hibridno izdanje tako da će filmovi i ostali sadržaji biti dostupni na lokacijama u Sarajevu ali i onlajn formatu. U narednim danima Sarajevo će posetiti na stotine filmskih profesionalaca – poručio je Bajrović.

Festival je otvoren premijerom romantične komedije „Deset u pola“ Danisa Tanovića, koji se nakon projekcije poklonio publici i zahvalio ekipi što je za tako kratko vreme uspela da napravi ovo ostvarenje.

–Nosite maske, držite distancu i uživajte u Sarajevo film festivalu – poručio je kratko Danis Tanović. Njegov film upravo govori o Sarajevu u vreme pandemije, sa svim njegovim specifičnim pojedinostima u koje se na licu mesta možete uveriti.

Naime, koliko god organizatori vodili računa, merili temperaturu, proveravali kovid sertifikate na ulazima u zatvorene prostorije, na ulicama vlada potpuno rasulo, kada je reč o nošenju maski, koje u stvari skoro niko i ne nosi.

Pozitivna domaćinska atmosfera, okićen grad, mnoštvo gostiju, muzika koja uveče bije iz svakog lokala duž glavne ulice, a najviše sarajevski humor s kojim ćete se sudariti u najboljem smislu te reči, makar i nemali nikakvog posla s festivalom učiniće da se i sami zapitate da nije pandemija bila možda samo ružan san.

–Kakva ba korona. Mi smo ovdje sad svi zdravi. Kad završi završi Festival, kad dođe četvrti talas, e to će nas pola pobit – konstatuje raspoloženo jedan od prodavaca na Baščaršiji koga je kao i većinu ovde uhvatila SFF groznica.

Ne samo na Crvenom tepihu gde uveče defiluju filmske zvezde i poznati, nego i takozvani običan svet se za večernji izlazak ovde ozbiljno doteruje što svemu, na neki način, daje glamurozni šmek pogotovo kad onih čije su kreacije više stvar ličnog pečata a manje modnih brendova i trendova.

Opštu pometnju u tom smislu na Crvenom tepihu je izazvala pojava pevača Bože Vreće, koji je svoju kreaciju superiorno poneo gracilnim manekenskim hodom na vratolomnim štiklama i sa najvišim turbanom na glavi. Bilo je takođe lepo od Vreće i što je u dogovoru sa razvodnicama u Narodnom pozorištu zatražio mesto za sebe na kojem neće smetati ostalim gledaocima da pogledaju film.

On je za Danas rekao da se za njegovo izdanje najviše brine on sam jer sebi najviše veruje.

–Najviše vjerujem svojem unutarnjem ja, svojoj individualnosti – izjavio je za Danas, dodajući da mu je uvek važno da kreacija koju nosi bude „avangardna, malo futuristička, malo i Jamamoto“.

–Od kako je došlo leto rado eksperimentišem sa tilom i tim mističnim i magičnim formulama, sa svim onim što je meni arheološki jako blisko, a opet sigurno i kroz sevdah koji donosim – poručio je Božo Vrećo.

Bono Voks gost SFF -a

Irski pevač i frontmen benda U2 Bono Voks pojavio se na Crvenom tepihu Sarajevo film festivala (SFF) zajedno sa Vimom Vendersom.

–Prošlo je mnogo vremena otkad nisam bio u Sarajevu. Drago mi je da sam ponovo ovde. Prošle godine sam hteo da dođem, ali to nije bilo moguće“ rekao je Bono Voks u izjavi za medije koju je dao na Crvenom tepihu gde se pojavio sa Vimom Vendersom. Njih dvojica su zajedno radili na remasterizovanoj digitalnoj verziji Vendersovog filma „Hotel od milion dolara“ koja je prikazana u sarajevskom Narodnom pozorištu.

(Aleksandra Ćuk, Danas / Foto: SFF Facebook)