Skip to main content

VIKTORIJA ŠIMON VULETIĆ: Demokratija bez voznog reda

Vojvodina 27. jul 2023.
2 min čitanja

Nije Baka Prase kriv, kao što nije ni maloletni K. K. zato što su rano shvatili da se zbog uspeha gazi i preko leševa. I metaforički i bukvalno.

Otkako je liberalni kapitalizam nahrupio u postjugoslovenske državice nagledali smo se čuda i pokora za koje najčešće krivimo „zapadne vrednosti“.

Kako nam se desilo da smo oslobađanje od autoritarizma shvatili kao oslobađanje od svih društvenih konvencija koje smo ranije smatrali opštevažećim? Kada su sram, iskrenost, poštenje, skromnost i obrazovanost postali staromodni izrazi koji služe za podsmeh? Kada su profesori postali lažna elita i gubitnici, a razgalamljena menažerija raspojasanih, bahatih i opasnih likova primeri za ugled?

Možda je razlog u „snašli su se“ životnoj filozofiji koja ne priznaje ništa osim finansijskog uspeha garniranog sa malo patetičnog patriotizma, čisto da se zamažu oči i zamuti razum.

Zašto se sa „ccc“ iščuđavamo nad ponašanjem današnje dece kada im nismo čitali bajke i nismo ih upozorili da je Pinokiova družina nakon zemlje Dembelije završila sa magarećim ušima upregnuta u ropski rad.

Snaći će se naša od svih pedagoških stega oslobođena deca, kao što se snašao Baka Prase koji u stilu neprikosnovene medijske zvezde uleće na mali Korzo da bi pitao decu „Ša je, ša ima, ma šajim se, bre?“

„Morala sam da pustim ćerku da ga dočeka, vikala mi je ’Mama svi idu!’”, priča mi zabrinuto prodavačica u trafici.

Nije Baka Prase kriv, kao što nije ni maloletni K. K. zato što su rano shvatili da se zbog uspeha gazi i preko leševa. I metaforički i bukvalno. Naučile su ih time godine u kojima je ratno profiterstvo donosilo ugled preko noći i nikakvu kaznu. Zato sa nestrpljenjem čekam naše velike tradicionalne praznike kada će u šetnji gradom roditelji primorani dečijom kuknjavom da skoknu „Kod Bake“ na karapalačinke sa ukusom promašenih života.

(Magločistač)

Tekst antropološkinje Viktorije Šimon Vuletić je nastao kao reakcija zato što je u sredu, 26. jula, u strogom centru Subotice otvoren objekat brze hrane „Kod Bake“, iza kojeg stoji poznati influenser Bogdan Ilić, poznatiji kao Baka Prase, koji na svom Ju tjub kanalu koristi i promoviše veoma ružan rečnik neprikladan za maloletnike koji su njegovi verni pratioci.

Grupa subotičke dece je sinoć ovog influensera, koji ih je na društvenim mrežama uz fotografiju na kojoj pokazuje dva uzdignuta srednja prsta, dočekala kao zvezdu, vrišteći dok je on narandžastim lambordžinijem ušao na gradski Korzo i parkirao se ispred lokala brze hrane koji se, kako saznaje Magločistač, nalazi u privatnom vlasništvu.

Firma koja vodi ovaj lanac restorana je „Asia Fast Food“ iz Beograda, koji imaju svoje objekte brze hrane i u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima Srbije.

U Novom Sadu je sredinom maja 2023. godine Sanitarna inspekcija zatvorila objekat brze hrane „Kod Bake“, objavio je tada portal 021.rs, a razlog je bio „kršenje zakonom propisanih sanitarnih uslova, ali i oglušenje o rešenje inspektora“.

Čitav problem je počeo sa prijavom zbog hrane neprimerenog oblika, jer se u ovom restoranu brze hrane konzumiraju palačinke u obliku penisa. Tada su inspektori utvrdili niz sanitarno-higijenskih nedostataka. Restoran brze hrane je nedugo nakon toga ponovo otvoren u Novom Sadu.

Kako se navodi u tekstu, poznati jutjuber se ne navodi kao vlasnik, niti kao odgovorno lice preduzeća „Asia Fast Food“ pod čijim imenom posluju ovi restorani.