Skip to main content

Vidojković i Kulačin dobili pretnje smrću

Info 30. sep 2021.
3 min čitanja

Marko Vidojković i Nenad Kulačin, autori podkasta “Dobar, loš, zao” koji se emituje na portalu Nova.rs, proteklih dana dobili su pretnje smrću, što je prijavljeno nadležnom tužilaštvu. Dosad je prijavljeno šest pretnji, a u pomenutim, za sada nepoznate osobe prete ubistvima i metkom u čelo, javlja “Nova.rs”.

Pretnje su, prenosi Nova.rs počele nakon što je Vidojković u podkastu opsovao Aleksandra Vučića, a potom su ga režimski mediji optužili da su se psovke odnosile na majku predsednika Srbije, što je autor emisije oštro demantovao. Nakon kampanje u režimskim medijima, Vidojkoviću i Kulačinu su krenule da stižu stravične pretnje.

„Podneli smo krivične prijave, odnosno NUNS je u moje i Kulačinovo ime podneo, povodom pretnje koje smo dobili. Imali smo šest pretnji za dva dana, četiri su već procesuirane i tužilac nas je juče pozvao da potvrdimo da se osećamo ugroženima. Dve prijave, odnosno pretnje, poslali smo jutros NUNS, pa će oni da ih potom proslede nadležnom tužilaštvu, s obzirom da se time bave. Meni su lično stizale uvrede, a preteći komentari se uglavnom nalaze ispod DLZ tekstova na društvenim mrežama. U početku je Nenad veliki deo prijavljivanja pretnji preuzeo na sebe, a sada sam se i ja intenzivno uključio“, kaže Vidojković za Nova.rs.

Navodi i da je jasno da je reč o organizovanoj kampanji zastrašivanja.

„Oni krenu u kampanju i njihove hijene se razjare i krenu da prete ubistvima i, u najmanju ruku, nasiljem. To je deo organizovane kampanje, mislim da je cilj zastrašivanje, pretnje, i dovođenje u situaciju da autori emisije i članovi njihovih porodica žive u nekoj vrsti kućnog pritvora. Ne možemo da znamo ko će da se oseća prozvanim, kada nas vidi na ulici, da brani Firera silom“, navodi Vidojković.

Sa druge strane, Nenad Kulačin za Nova.rs objašnjava kakve su pretnje u pitanju.

Pretnje su od klanja do metka u čelo, kompletan dijapazon pretnji smrću. Pretnje se ujedno odnose i na naše porodice, a traje od trenutka kada su nacionalne televizije prenele deo iz naše emisije, u kojoj je Marko imao posebnu poruku za predsednika. Od tog trenutka smo dobili nebrojano pretnji“, kaže Kulačin.

Ističe da su pretnje prijavljene i da on i Vidojković imaju obavezu da zaštite porodice.

„Imamo obavezu prema sebi i našim porodicama. Pretnje se nalaze ispod naših objava na Fejsbuku, Tviteru i Toktoku. Najgore je što naše porodice trpe. Ono što je najvažnije, jeste da se osećamo ugroženima“, ističe Kulačin i dodaje:

„Ne postoji način da nas ućutkaju, jedini način jeste da nas fizički sklone. Zanimljivo je da je dobar deo tih pretnji iz Beča, Ciriha, Mojkovca.. Izgleda da je „srpski svet“ Aleksandra Vulina počeo da daje prve rezultate, na našoj koži“, kaže Kulačin.

Stamenković: Predao se napadač na Daška Milinovića

Zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković obavestio je Radnu grupu za bezbednost novinara da je to tužilaštvo odmah uzelo u rad predmet koji se odnosi na nove pretnje upućene Marku Vidojkoviću i Nenadu Kulačinu.

Rekao je da je još 23. avgusta poslata zamolnica austrijskim organima, preko Ministarstva pravde, za sprovođenje istražnih radnji i da se još uvek čeka odgovor austrijske strane. Imajući u vidu važnost predmeta dogovoreno je da se ponovo urgira kod austrijske strane da dostavi informacije koje su tražene.

Stamenković je rekao da je Republičko javno tužilaštvo odmah uzelo u rad predmet koji se odnosi na nove pretnje upućene Vidojkoviću i Kulačinu. Tužilaštvo je odmah postupilo po prijavi koju je za ova dva novinara podneo NUNS, za pretnje koje su upućene preko društvenih mreža.

Važna novina je i u slučaju napada na novinara Daška Milinovića iz Novog Sada. Stamenković je rekao da se treći okrivljeni, Nemanja Kovačević, koji je bio u bekstvu, predao. Nakon sledećeg glavnog pretresa očekuje se da bude poznato više informacija o ovom predmetu.

(N1, Nova.rs)