Skip to main content

Vesna Radojević: Tužilaštvo da pokrene istragu protiv Siniše Malog

Info 05. okt 2021.
2 min čitanja

Novinarka KRIK-a Vesna Radojević izjavila je danas da tužilaštvo ima obavezu da pokrene istragu protiv ministra finansija Siniše Malog, zbog pranja novca.

Radojević je kazala da je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije dokazala, u sklopu međunarodnog projekta Pandorini papiri, da je ministar Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju i dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva.

„Sada smo dokazali da tadašnji gradonačelnik nije govorio istinu. Agencija za borbu protiv korupcije tada je uključila u priču Više tužilaštvo i Upravu za sprečavanja pranja novca, koja je sačinila izveštaj koji je sakrila, a u kojem je rekla da Siniša Mali možda pere pare. Nakon toga je postao ministar finansija, iako je kontrolisao 45 računa koji nisu na njegovo ime. Tužilaštvo je tada saopštilo da u slučaju Malog nema nikakvih kriminalnih radnji“, navela je Radojević na TV N1.

Dodala je da je pravosuđe jedina brana građanima od samovlašća.

„Verujem da u jednoj evropskoj zemlji građani mogu da nađu snage da izvrše pritisak. Na kraju će doći sve na svoje mesto, sigurna sam“, kazala je novinarka KRIK-a.

KRIK: Vučićev kum Nikola Petrović bio vlasnik ofšor firme dok je bio državni funkcioner

Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bio je vlasnik ofšor (offshore) kompanije „Arkshore International“ na Britanskim Devičanskim Ostrvima preko koje je imao račun u Švajcarskoj, pokazali su procureli dokumenti ofšor kompanija, nazvani Pandorini papiri (Pandora Papers).

Kako se navodi u danas objavljenom istraživanju Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), Petrović, koji je u to vreme bio direktor državne firme „Elektromreža Srbije“, vlasništvo nad tom ofšor kompanijom nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je po zakonu bio dužan da to uradi.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije potvrđeno je za KRIK da Petrović tu firmu nije prijavio iako je po zakonu, kao javni funkcioner, dužan i zbog čega bi mogao da bude krivično gonjen.

Iz KRIK-a objašnjavaju da je Petrović odabrao Britanska devičanska ostrva zbog toga što se podaci o vlasnicima firmi u toj zemlji, „ozloglašenoj ofšor destinaciji“, čuvaju kao najstroža tajna.

U vreme dok je kao direktor vodio državnu kompaniju „Elektromreža Srbije“(EMS), Nikola Petrović odlučio je i da tajno postane vlasnik privatne firme sa strane.

„To znači da svako može tamo da osnuje kompaniju i da za to gotovo niko ne sazna“, navode iz KRIK-a i dodaju da je na taj način sakrio sebe i kao vlasnika računa u švajcarskoj banci.

KRIK navodi da je Petrović za sve to angažovao tri agencije: švajcarsku konsultantsku firmu „Fidinam“ preko koje je komunicirao sa agencijom „Alcogal“ sa Paname, koja je osnovala ofšor firmu, dok je advokatska kancelarija „Monfrini Bitton Klein“ iz Švajcarske čuvala dokumentaciju firme predsednikovog kuma.

Dokumenta otkrivaju i da su od agencije „Alcogal“, koja je angažovana da otvori ofšor firmu, Petrovićevi advokati pokušali da sakriju da je javni funkcioner, kako navodi KRIK, verovatno kako bi se izbegle dodatne provere.

„Alcogal“ je ipak otkrio ko je Petrović i u njihovoj bazi se vodio kao „klijent visokog rizika“.

Kompanija „Arkshore“ još uvek postoji, ali je neaktivna od novembra 2019. godine, prema podacima poslovnog registra Britanskih Devičanskih Ostrva.

U procurelim dokumentima ofšor kompanija, do kojih su došli novinari Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ), nazvanim Pandorini papiri (Pandora Papers), o kojima su ranije izvestili svetski mediji, nalaze se imena oko 35 aktuelnih i bivših lidera zemalja, kao i više stotina zvaničnika, političara i milijardera.

Dokumenta otkrivaju njihova tajna bogatstva i poslove.

(Beta, foto: N1)