Skip to main content

Vesna Pešić: Opozicija ne može da napravi nikakvu, a ne koaliciju „Zajedno“

Info 01. avg 2021.
2 min čitanja

Koalicija Zajedno jeste bila jedinstvena i možda najbolja od svih koja je do sada napravljena. Ne znam kakav kapacitet sadašnja opozicija ima da napravi to. Da sadašnja opozicija pravi takvu koaliciju – pa oni ne mogu da naprave nikakvu koaliciju, manimo se mi koalicije Zajedno – poručuje za Danas sociološkinja Vesna Pešić, jedna od čelnica nekadašnje koalicije Zajedno, koja komentariše izjavu potpredsednika Demokratske stranke Miodraga Gavrilovića da je opoziciji potrebna nova koalicija Zajedno.

Ona podseća da je koalicija Zajedno imala samo tri člana, te da ne zna koji bi sada to mogli da budu. Pešić navodi da ne razume šta je Gavrilović hteo da kaže, da li je želeo da poruči da je to bila jedna dobra koalicija što, prema njenim rečima, jeste bila, dok je službe bezbednosti nisu posvađale.

– Jeste bila, uspešna, dobra. Izborili smo se, bili su čuveni protesti. Zaista smo ostali upamćeni kod svih. Ja sam bila u Parizu, pa su nas na svakih pet minuta prikazivali, te demonstracije u Srbiji. To je zaista bio polu-fenomen, i na kraju smo i pobedili i dobili te izbore koje smo po gradovima osvojili. To je ostalo u pamćenju tih naročito malo starijih generacija. Ali šta sad ima veze koalicija Zajedno, s kim i s čim – zapitana je Pešić.

Prema njenim rečima, koalicija Zajedno dobila je to ime jer su građani na mitinzima uzvikivali upravo tu parolu. Pešić navodi da ne može da shvati Gavrilovićevu izjavu da je potrebno da se napravi nova koalicija Zajedno među, kako ocenjuje, „rogovima u vreći“. Prema njenoj oceni, uopšte poređenje sa koalicijom Zajedno je u svakom pogledu nategnuto.

– To je veoma teško uporedivo, po svim parametrima. Pa i po likovima. I ja, Đinđić i Vuk, sve je to potpuno bilo različito. Sada to uopšte ne može da se poredi. Možemo da kažemo da to jeste bila zdrava i dobra koalicija koja je odnela pobedu na lokalnom nivou. Ako je Gavrilović to imao u vidu – pa pokušaj – poručuje Pešić.

Podsetimo, potpredsednik Demokratske Miodrag Gavrilović istakao je u intervjuu za Demostat da je opoziciji potrebna nova koalicija Zajedno.

– Svakim danom potezi režima su sve strašniji i beskrupulozniji i doveli su do skoro nepremostivih podela u društvu. U takvoj atmosferi jedina ispravna odluka je da se ujedinjeni suprotstavimo režimu, zato hoću da verujem da je ukrupnjavanje opozicije neminovno. Potrebna nam je jedna nova koalicija „Zajedno“ – istakao je Gavrilović.

(Danas, foto: Beta)