Skip to main content

Veselinović (PzP): Najavljeni referendum model za buduća oktroisanja Ustava

Info 12. nov 2021.
< 1 min čitanja

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović ocenio je danas da referendum za ustavne promene koji je izglasala “nelegitimna” Skupština Srbije, “bez opozicije ne može biti validan” i pozvao građane da na njemu ne učestvuju.

“Pozivamo sve demokratske snage u državi da se suprotstave oktroisanju Ustava jer naredne izmene Ustava mogu da se odnose na priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije ili obezbeđivanju doživotne vlasti Aleksandru Vučiću”, naveo je Veselinović u saopštennju za javnost.

Dodao je da su izmene i dopune referenduma nelegitimne jer su usvojene neposredno pred održavanje referenduma, što je suprotno demokratskoj praksi i stavovima Venecijanske komisije

Nije postojala demokratska rasprava o izmeni najvišeg pravnog akta u zemlji usled autokratskog režima koji onemogućava demokratski dijalog u društvu. Zbog nepostojanja mogućnosti rasprave i izražavanje drugačijeg stava u predreferendumskom periodu referendum se ne može smatrati slobodnim i demokratskim, a ako nije takav on ne može da obavezuje građane”, naveo je Veselinović.

Prema njegovim rečima, svaka promena Ustava od strane nedemokratskog režima jeste “oktroisanje ustava”, a ne donošenje ustavnih promena voljom građana

(Beta)