Skip to main content

Veselinović: Pastor nastavlja reviziju istorije

Info 20. нов 2022.
< 1 min čitanja

"Među nevinim žrtvama u dokumentu koji je osnov za odluku o podizanju spomenika našli i osuđeni ratni zločinci koji su učestovali u Novosadskoj raciji i vršili brojne zločine u Novom Sadu"

Predsednik Pokreta za preokret i narodni poslanik Janko Veselinović izjavio je danas da je Pastor Balint jučerašnjim intervjuom „Politici“ obmanio srpsku javnost vezano za pitanje postavljanja spomenika nevinim žrtvama u Novom Sadu.

Ocenom da „levo – liberalna opozicija napada vladajuću većinu i sramotno napada istorijsko pomirenje“ Pastor, po Veselinovićevim rečima, „nastavlja da promoviše reviziju istorije pokušavajući da ratne zločince proglasi nevinim žrtvama“.

Ponovio je da su se među nevinim žrtvama u dokumentu koji je osnov za odluku o podizanju spomenika našli i osuđeni ratni zločinci koji su učestovali u Novosadskoj raciji i vršili brojne zločine u Novom Sadu, čime bi „SVM da se oni rehabilituju“.

„Sve ove izjave Balinta, ali i Ištvana Pastora su deo revizionističke politike, po vertikali iz Budimpešte, imajući u vidu da je nalogodavac zločina po Vojvodini Mikloš Horti, dobio svoju bistu u parlamentu Mađarske“, naveo je Veselinović.

On jekao veoma opasno ocenio to što, prema njegovim rečima, „ovaj narativ i konkretne akte revizionizma poput podizanja spomenika fašistima u Novom Sadu podržava SNS, pod floskulom istorijskog pomirenja dva naroda“.

„Niko nije protiv spomenika nevinim žrtvama, ali kada se on prečisti i iz njega odstrane ratni zločinci“, rekao je Veselinović dodajući da pomirenje „ne sme da žrtvuje osnovne vrednosti borbe protiv fašizma i da dovede do izjednačavanja nevinih žrtava i fašista“.

(Autonomija)