Skip to main content

Veran Matić: Pitanje granice između Srbije i Hrvatske što pre prepustiti međunarodnoj arbitraži

Info 20. jan 2023.
2 min čitanja

Predsednik Fonda B92 Veran Matić, koji je 2020. godine bio specijalni izaslanik predsednika Srbije u Vukovaru, gde je odao počast hrvatskim i srpskim žrtvama rata, ocenio je da pitanje granice između Srbije i Hrvatske što pre prepustiti međunarodnoj arbitraži

“Postoje teme koje su teže i bolnije od drugih i njima treba dati prioritet, ali mora se paralelno raditi i na rešavanju svakodnevnih problema. Blokiranje saradnje u području infrastrukture i drugih obostrano važnih tema, putem uslovljavanja rešavanja jednog od pitanja samo će nas voditi u nova zamrzavanja i nove krize”, rekao je Matić za nedeljnik Hrvatska riječ iz Subotice.

Prema njegovim rečima, period zamrznutih odnosa između Srbije i Hrvatske od 2018. do danas najduži je nakon 1995. godine i završetka rata.

“Prvi znak otopljavanja odnosa bilo je imenovanje Tomislava Žigmanova na poziciju ministra za manjinska prava i društveni dijalog. I mislim da je to najvažniji znak za proces koji je sada u fokusu politike predsednika Vučića i Vlade Srbije”, kazao je Matić.

Prema njegovim rečima, Srbija i Hrvatska se moraju osloboditi mehanizama međusobnih uslovljavanja.

“A kada je reč o granici, treba stvoriti što veću protočnost s obe strane, rekonstruisati prugu Beograd – Zagreb. To je deonica na evropskom koridoru i jerujem da bi podrška EU bila izuzetno velika i zbog putničkog prometa, a mnogo više zbog teretnog prometa koji je ekološki mnogo bolji od drumskog transporta”, kazao je Matić.

Janko Veselinović: Političari da se ugledaju na građane

Opozicioni republički poslanik i predsednik parlamentarne grupe prijateljstva sa Hrvatskom Janko Veselinović izjavio je da su odnosi između građana Srbije i Hrvatske bolji nego što su odnosi između političara na vlasti i izrazio skepsu prema najavama “otopljavanja” odnosa između zvaničnog Beograda i Zagreba.

“Želim da verujem da je u pitanju neka nova era u regionalnoj politici. I daću sve od sebe da to podržim. Ne bi me, međutim, iznenadilo da pred neke naredne izbore u Srbiji ili Hrvatskoj SNS ili HDZ nacionalističkom i zapaljivom retorikom začine svoju izbornu kampanju”, rekao je Veselinović za nedeljnik Hrvatska riječ iz Subotice.

Prema njegovim rečima, odnose između Srbije i Hrvatske opterećuje niz nerešenih problema.

“Granice, izbeglice, prognanici, jezik, pismo, simboli, rušenje spomenika onih drugih, nestali, obnova imovine, vraćanje imovine, obnova uništene infrastrukture, optužnice, različito gledanje na rat u Ukrajini, priznanje dela teritorije Srbije kao nezavisne države od strane Hrvatske…”, naveo je Janko Veselinović, predsednik opozicionog Pokreta za preokret.

Dodao je da probleme treba rešavati “jedan po jedan” ili makar ne stvarati nove.

Rekao je da će lično, kao predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva s Hrvatskom, inicirati parlamentarnu saradnju s Hrvatskim saborom.

“To što nismo deo vlasti i što ne želimo da budemo deo ovako nedemokratskog režima, ne znači da nismo spremni pomoći u ovom procesu. Pre svega zbog toga što nam prolaze dani i godine i neki mladi ljudi rastu. Zašto da rastu u zatrovanim odnosima između naše dve zemlje, ali i u zatrovanim odnosima u regiji”, kazao je Veselinović.

(Autonomija/Hrvatska riječ, foto: N1)