Skip to main content

Vera Obradović Ljubinković: Igra kao imetak čovečanstva

Kultura 29. apr 2022.
2 min čitanja

Igra je zdravlje i veselost kojom se pokazuje i nadilazi vlastita individualnost. I sve što ljudsku dušu tišti, uzburkava, progovara se telom koje u zanosu pleše i time sebe revitalizuje. Igrom oduvek ostvarujemo i učvršćujemo pripadanje zajednici. Iskazujemo odnos prema čudu života i svim životnim ciklusima. Ona je jezik skrivenih suština i imetak čovečanstva. Jezik nastao pre govora pomoću koga se ostvaruje mistični dijalog sa prirodom i ljudima. U svakome biva utisnuta dvostruko: kao neizbrisiv deo kolektivnog pamćenja i kolektivno nesvesnog. Igra je svet i svet je satkan u njoj. U svakom odigranom pokretu sadržane su i prepliću se sve epohe i svi narodi. I više od toga. Platon je u kretanju nebeskih tela prepoznavao igrače u kolu. Nisu li drevni igrači oponašali vrhovnu kosmičku srazmernost i nije li ih podučila priroda? Igra jeste umetnost čiji je instrument dat svakom ljudskom biću, a čija sazvučja emaniraju duhom vremena. Igrom lako i neosetno doprinosimo sveopštoj društvenoj harmoniji. Maga Magazinović je ukazivala da se plesanjem stiču psihička i etička obzirnost. Upravo ona, u Srbiju je, početkom XX veka, donela novu umetnost i kulturu pokreta – modernu igru. Upisivala je harmoniju slobodnim bosonogim igranjem, kada još nismo uhvatili stilizovani geometrijski korak pretočen u klasičan balet. Uz Magu Magazinović preskočili smo čitave vekove, ceo period razvoja baletske umetnosti i prihvatili avangardno u pokretu, te su u nas prvo zaigrale bosonoge devojke, pa tek kasnije bele labudice na prstima. Srbija je po tome jedinstvena, jer je razumela i primila modernizam u umetničkoj igri bez prethodne pripreme.

29. APRIL – Međunarodni dan igre 2022

UDRUŽENjE BALETSKIH UMETNIKA SRBIJE reprezentativno udruženje u kulturi (UBUS) 29. april – svetski Dan igre, obeležava time što šalje poslanicu izabranog domaćeg umetnika ili poslenika iz sfere umetničke igre.

Na dan rođenja Žana-Žorža Novera (1727-1810), velikog reformatora baleta, širom sveta se organizuju brojne manifestacije posvećene igri, a ovu tradiciju uspostavio je CID UNESKO 1982. UBUS se pridružuje proslavi želeći da doprinese vidljivosti naših stvaraoca igrača, koreografa kojima je igra profesija i pasija.

Ovogodišnji autor srpske poslanice je Dr prof. Vera Obradović Ljubinković koreografkinja, koreorediteljka i redovna profesorka Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Autorka je monografije Jovanka Bjegojević: Ptico, ne sklapaj svoja krila u izdanju UBUS-a koja će uskoro biti objavljena i kojom će započeti obeležavanje jubileja 100 godina baleta u Srbiji.

Poslanicu u ime Udruženja baletskih umetnika Srbije do sada su pisali istaknuti umetnici i poslenici Sonja Lapatanov, Vladimir Logunov, Milica Zajcev, Ivanka Lukateli, Ašhen Ataljanc, Svenka Savić, Ana Pavlović, Isidora Stanišić, Sanja Ninković.

U 2022. godini – kada se navršava 40 godina od kada je Međunarodni dan igre počeo da se slavi – obeležava se 140 godina od Maginog rođenja, 115 godina od rođenja Smiljane Mandukić i puni 100 godina od prvog baletskog prikazivanja Glumačko-baletske škole na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Budimo učesnici u radosti i zaigrajmo nekonvencionalno i autentično, kako su i one činile. Zaigrajmo za sveopštu harmoniju i dobro. Zaigrajmo ne bi li obnovili duboko zapretenu povezanost sa prirodom od koje smo odbegli. U ovom vremenu drastično izmenjenih načina komunikacije to je potrebnije nego ikada pre. Zato zaigrajmo u skladu sa drugima i sa svešću da igračkim korakom učestvujemo u društvenom i kosmičkom ritmu!

(Autonomija, foto: UBUS)