Skip to main content

Veliki NATO manevri na Balkanu

Jugoslavija 18. мај 2023.
2 min čitanja

"Jasno je da se to odnosi na Rusiju i da vežba predstavlja prikaz sile i potvrdu odlučnosti SAD da štiti crnomorski pravac i Balkan"

Američke i savezničke snage su u pokretu na širem prostoru Balkana, što je sastavni deo vežbe „Branilac 23“, u čijem izvođenju učestvuje više od 24.000 vojnika iz 20 NATO armija.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, čitava američka brigada biće prebačena iz kontinentalnog dela SAD i zajedno sa kontigentima članica NATO i partnera učestvovaće u povezanom nizu vežbi koje će kulminirati u delti Dunava.

„To je sastavni deo šire evropske aktivnosti okvirnog naziva ‘Branilac 23’ uz učešće više od 7.000 vojnika iz SAD i 17.000 ljudi iz preko 20 armija NATO i partnera“, dodaje se.

Jedna od tri velike vežbe u okviru vežbe „Branilac 23“ je i „Trenutni odgovor 23“, koja se od 22. maja do 2. juna održava na prostoru bivše Jugoslavije, Albanije, Grčke i Bugarske. U toj fazi manevara američke snage vežbaće sa saveznicima na njihovim poligonima.

„Cilj je da se potencijalnom protivniku prikaže odlučnost SAD i saveznika da odgovore na izazov koji predstavlja agresija protivnika u blizini južnog krila NATO. Jasno je da se to odnosi na Rusiju i da vežba predstavlja prikaz sile i potvrdu odlučnosti SAD da štiti crnomorski pravac i Balkan“, piše portal.

Za potrebe te vežbe formiraće se tri namenska privremena sastava ekvivalenta brigade, jedan u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori, drugi na prostoru Albanije, Severne Makedonija i Kosova i treći sastav u Bugarskoj.

„Branilac 23 najveća je aktivnost vojske SAD i NATO saveznika i partnera u Evropi ove godine… Rat na istoku je motiv da se pošalje poruka Moskvi o odlučnosti NATO i zato su važni termini postali ojačanje odbrane isturenog krila saveza i na crnomorskom pravcu na jugu i baltičkom pravcu na severu“, piše u tekstu.

Osim vežbe „Branilac 23“ i „Trenutni odgovor 23“, biće održane i vežbe „Brzi odgovor 23“ i „Čuvar sablje 23“.

Prva predstavlja okupljanje snaga za brzo reagovanje na prostoru Nordijskih zemalja, Baltičkog mora i Sredozemnog bazena, dok je „Čuvar sablje“ završni segment aktivnosti na „Braniocu 23“ u kojem će se sve snage sa Balkana usmeriti prema Rumuniji i Dunavu.

„Predviđena su veliki pokreti snaga koje će izvesti nasilni prelazak Dunava, zatim bojeva gađanja protivvazdušne odbrane i artiljerije pod američkom koordinacijom i angažovanje borbene avijacije u vatrenoj podršci. Kada se sve završi jedan složen zadatak biće povratak svih snaga kući posebno onih koje idu preko okeana u baze u SAD“, dodaje se u tekstu.

(Beta)