Skip to main content

Veliki antifašistički skup u Novom Sadu 23. oktobra

Autonomija 19. okt 2014.
2 min čitanja

Nevladine organizacije i građani Novog Sada najavili su da će u četvrtak, 23. oktobra, organizovati veliki antifašistički skup u tom gradu, kako bi izrazili protest zbog napada na pekare i poslatičarnice čiji su vlasnici Albanci.
Organizacijom protestne šetnje koordiniraće koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, a javnost će uskoro biti obaveštena o detaljima, rečeno je na tribini u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, na kojoj se veliki broj govornika obraćao pozdravom “Smrt fašizmu”.
Datum za šetnju odabran je jer se 23. oktobra obeležava 70 godina oslobođenja Novog Sada od fašizma.
Oko stotinu učesnika tribine “Građanska solidarnost – građanski otpor” usvojili su proglas u kojem su od Vlade Srbije zatražili da pod hitno preduzme sve potrebne mere i zaštiti predstavnike nacionalnih manjina u Vojvodini, koji su meta nasilja i divljanja ekstermističkih i profašistickcih grupa.
“Ukoliko Vlada Srbije ne preduzme ništa da zaustavi nasilje, biće jasno da ona na neki način stoji iza njega”, navodi se u tekstu proglasa.
Učesnici tribine pozvali su građane Vojvodine da uzmu u zaštitu ugrožene komšije, jer je jasno da ne postoji spremnost vlasti da ih zaštiti.
Oni su pozvali medije da odmah prekinu da vode huškačku i nacionalističku uređivačku politiku te da moraju da budu svesni da su doprineli nasilju i zlu.
Gradjanski otporUčesnici tribine su se dogovorili da će organizovati građanske akcije u znak protesta protiv eskalacije ekstermizma i fašizma, kao i akcije građanske solidarnosti sa ugroženim Vojvođanima.
Novinski pisac Teofil Pančić rekao je da razbijanja pekara i poslastičarnica po Vojvodini, kao i napad na džamiju u Subotici nisu nikakve spontane akcije, već su koordinisane iz nekog centra koji raspolaže spiskovima građana i njihove nacionalne pripadnosti.
On je ocenio da je vlast u Srbiji “huliganska” i da je dala “huliganski odgovor” na trivijalnu provokaciju na fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija.
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov rekao je da Vojvodina nije slučajno odabrana za eskalaciju nasilja prema pripadnicima nacionalnih manjina, jer je cilj da se “udari šamarčina” vojvođanskoj multietničnosti i toleranciji.
Filozof Dragan Prole rekao je da građani moraju da se samoorganizuju po sistemu civilne zaštite  i da zaštite svoje komšije, ukoliko to policija ne može i ne želi da uradi.
Kulturološkinja Aleksandra Đurić Bosnić ocenila je da je na delu zakon odmazde, koji može da eskalira i pređe u organizovano nasilje i progon.
Učesnici tribine predlagali su različite vrste građanskih akcija i dogovoreno je da se sve akcije koordiniraju i osmisle.
(Autonomija)