Skip to main content

Velika Britanija uvela sankcije Dodiku i Željki Cvijanović

Jugoslavija 11. apr 2022.
< 1 min čitanja

Vlada Velike Britanije uvela je danas sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika Srpska, kao i predsednici tog entiteta Željki Cvijanović.

Sankcije se uvode zbog njihove destabilizujuće aktivnosti u Bosni i Hercegovini, potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti države Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenu za javnost na sajtu britanske vlade.

“Velika Britanija smatra da ovi političari namerno podrivaju teško osvojeni mir u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopštenju i dodaje da Dodik i Cvijanovićeva rade pod ruskim uticajem.

Prve sankcije protiv njih uključuju zabrane putovanja i zamrzavanje sredstava.

“Milorad Dodik je vodio akciju da povuče Republiku Srpsku iz ključnih državnih institucija, koristeći opasnu nacionalističku retoriku, podrivajući domaći i regionalni mir, i podstičući etničku mržnju”, piše u saopštenju.

“Željka Cvijanović je koristila svoj položaj da prenese državne kompetencije na entitetski nivo. Ona je javno proslavljala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici”, navela je britanska vlada i pozvala ostale države da slede njihov primer sa uvođenjem sankcija.

Državna sekretarka za spoljne poslove Liz Tras (Truss) kazala je da je cilj teških sankcija da se pokaže da će neprijatelji mira biti kažnjeni.

(Autonomija, foto: Pixabay)