Skip to main content

Većina Britanaca bi glasala za povratak u EU

Planeta 18. јул 2023.
< 1 min čitanja

YouGov anketa na više od 2.000 Britanaca pokazala je da 63 odsto Bregzit sada smatra više neuspehom nego uspehom

Procenat Britanaca koji smatraju da je izlazak Velike Britanije iz Evropske unije bio greška dosegao je rekordni nivo i premašio je natpolovičnu većinu, pokazala je anketa YouGova objavljena u utorak.

Uz malo ekonomskih koristi nakon Bregzita, 57 odsto Britanaca, anketiranih u julu, smatra da je odluka o izlasku iz Evropske unije 2016. bila pogrešna, u poređenju s 32 odsto koji je smatraju ispravnom.

Više od polovine, njih 55 odsto, glasalo bi za ponovni ulazak u EU, naspram 31 odsto onih koji su rekli da bi bili za to da ostanu izvan Unije, ako bi se referendum održavao na dan anketiranja.

Pre nešto više od dve godine, u januaru 2021. godine, 49 odsto anketiranih reklo je da bi glasalo za ponovno pridruživanje, a 37 odsto bi bilo protiv.

Premijer Riši Sunak rekao je u maju da Bregzit donosi prednosti, navodeći politiku slobodnih luka i smanjenje PDV-a zbog kog će, kako je rekao, pojeftiniti pivo i sanitarni proizvodi.

Ekonomisti kažu da slobodne luke, posebne zone koje sadrže poreske i carinske olakšice i pojednostavljene trgovinske propise, verovatno neće podstaći britansku privredu, ali mogu imati ograničenu vrednost kao alat regionalnog razvoja.

Britanska poslovna ulaganja jedva su porasla od sredine 2016, za razliku od drugih naprednih privreda.

Dok ekonomisti koji podržavaju Bregzit ukazuju na činjenicu da je kapital snažno rastao u godinama koje su prethodile 2016. i da je trebalo usporiti, poslovne ankete ukazuju na Bregzit kao jedan od uzroka stagnacije.

YouGov anketa na više od 2.000 Britanaca pokazala je da 63 odsto Bregzit sada smatra više neuspehom nego uspehom, u poređenju s 12 odsto koji ga vide više kao uspeh.

(Hina, Rojters, Foto: Pixabay)