Skip to main content

Večeras u novosadskoj Sinagogi otvoren NOMUS

Kultura 18. okt 2023.
< 1 min čitanja

Nastupom legendarnog hrvatskog pijaniste i jednog od najznačajnijih umetnika sveta Iva Pogorelića i Vojvođanskog simfonijskog orkestra pod dirigenstkom palicom maestra Aleksandra Markovića, sinoć su u novosadskoj Sinagogi počele 43. Novosadske muzičke svečanosti – NOMUS.

Međunarodna manifestacija od respektabilnog ugleda posvećena umetničkoj muzici otvorena je pred mnoštvom ljudi, pred dupke punim jevrejskim hramom, tražila se karta više.

Publika je već prvim taktovima bila opijena i opčinjena muzikom, fantazijom za orkestar „Noć na golom brdu“ Modesta Petroviča Musorgskog.

Ivo Pogorelić, pijanista jedinstvenog umeća i svetske slave osobito nadahnuto izveo je Drugi concert za klavir i orkestar u C-molu, opus 18, remek delo Sergeja Rahmanjinova.

Bio je to moćan, veličanstven omaž velikom ruskom kompozitoru, pijanisti i dirigentu, čiji vek i po od rođenja svet obleževa upravo ove godine.

Sledila je klavirska svita „Slike s izložbe“ Modesta Musorgskog, maestralno delo, maestralno izvedeno na sinoćnom svečanom otvaranju festivala NOMUS.

Ovogodišnji NOMUS pod motom „Nasleđe“ – u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada i pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada – trajaće do 26. oktobra.

Pred publikom će biti devet koncerata, s izvođačima iz više od deset evropskih i svetskih zemalja, a slušaćemo remek dela umetničke muzike, kao i etno, džez i world music koncerte.

Programske okosnice Festivala su obeležavanje petnaest decenija od rođenja i osamdeset godina od smrti Sergeja Rahmanjinova i veka od rođenja Vasilija Mokranjca.

Branisalava Opranović (Autonomija)