Skip to main content

Varhelji izrazio žaljenje zbog uvreda prema evropskim zvaničnicima

Planeta 15. феб 2023.
2 min čitanja

Dok mu je mikrofon još bio uključen, Varhelyi se obratio njegovom šefu kabineta na maternjem mađarskom jeziku pitanjem: “koliko idiota još ima”

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi (Varhelji) se izvinio Evropskom parlamentu (EP) zbog komentara koje je on izneo na račun evropskih zastupnika.

“Iskreno žalim zbog nesporazuma oko moje opaske na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 14. februara 2023. Ovo je bilo povezano sa privatnim i tekućim razgovorom na mađarskom između mene i mog šefa kabineta o sasvim drugoj stvari, koja je izvučena iz konteksta. Izvinjavam se zbog eventualnog nesporazuma oko toga”, naveo je Varhelyi u saopštenju koje je izdao.

Naime, prilikom debate o proširenju koja je održana 14 februara u EP, dok mu je mikrofon još bio uključen, Varhelyi se obratio njegovom šefu kabineta na maternjem mađarskom jeziku pitanjem: “koliko idiota još ima”, koje se odnosilo na broj zastupnika koji su se prijavili da mu postave pitanja.

Neposredna je bila rekacija raznih evropskih zastupnika koji su tražili mere od predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen (fan der Lajen).

Varhelyi je komesar iz Mađarske koji se smatra bliskim saradnikom mađarskog premijera Victora Orbana. Neretko se smatralo da on postupa van političkih linija institucije koje predstavlja.

Prema pravilima, dok vrše njihovu funkciju, komesari su obavezani da prate politiku evropskih institucija a ne poitike država iz kojih oni dolaze.

Evropske socijaldemokrate – druga po velličini grupacija u Evropskom parlamentu nije zadovoljna Varhelyevim objašnjenjem.

“Takvo eklatantno nepoštovanje Evropskog parlamenta se ne može tolerisati. Zahtevamo izvinjenje, a ne da krivimo poslanike za nesporazum”, saopstile su socijaledmokrate iz EP.

Varhelyievi odnosi sa Evropskim parlamentom su od ranije zaoštreni, naročito u svetlu rezolucije koja je usvojena u januaru ove godine gde se traži od Evropske komisije da pokrene nezavisnu i nepristrasnu istragu o tome da li ponašanje i politike koje sprovodi komesar Varhelyi predstavljaju kršenje Kodeksa ponašanja za članove Evropske komisije i komesarovih obaveza prema Ugovorima EU.

„EP ostaje duboko zabrinut zbog izveštaja da komesar za susedstvo i proširenje namerno nastoji da zaobiđe i potkopa centralni značaj demokratskih reformi i reformi vladavine prava u zemljama pristupnicama EU“, navodi se u Rezoluciji.

Iz Evropske komisije (EK) su I u sredu 15 februara potvrdili da nema planova da se pokrene istraga oko Varhelyevih akcija.

“Predsednica Evropske komisije, uzima u obzir izvinjenje i objašnjenja komesara Varhelija. Kao što smo ranije rekli, nema plana za istragu”, potvrdio je portparol EK Eric Mammer (Erik Mamer)

U izdatom saopštenju, evropski komesar, Oliver Varhelyi ističe da u potpunost poštuje sve institucije EU, uključujući Evropski parlament i njegove uvažene članove.

“Ostajem na raspolaganju iu budućnosti za razmenu sa Evropskim parlamentom o dešavanjima u oblastima mog portfelja uz puno poštovanje mojih međuinstitucionalnih obaveza i principa iskrene saradnje”, naveo je on.

(Slobodna Evropa, Foto: Beta)