Skip to main content

Varga: Zapad mora da prestane da podržava srpski ekspanzionizam na Zapadnom Balkanu

Jugoslavija 16. mar 2023.
2 min čitanja

"Kriza u Crnoj Gori je primjer neodlučnosti zapadnih spoljnih faktora"

Potpisivanje francusko – njemačkog plana jedan je od koraka ka normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, istakao je politikolog i novinar Boris Varga. On je u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV kazao da je posjeta Specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka Beogradu uvod za razgovor Vučića i Kurtija u Ohridu. Dodaje da bez pritisaka međunarodne zajednice neće doći do normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Dnevne politike Beograda i Prištine daleko su od onoga što podrazumijeva francusko njemački plan, smatra Varga. Zato, kako navodi, Zapad od Srbije traži ono što može.

“Ja mislim da je taj plan prije svega rad na detaljima da se smanji moskovski i ruski uticaj, i da se Srbija odvoji od Rusije, da od Moskve ne zavisi toliko u međunarodnim organizacijama, prije svega u UN-u, jer ona je faktički vezana za Rusiju i tu je teško praviti bilo kakve korake”, kažao je Varga.

Dobro je što je specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u Beogradu razgovarao i sa predstavnicima opozicije iako, kako napominje Varga, imaju iste stavove kao i vlast.

“Ako vi ne uključite opoziciju onda je pitanje stabilokratije očigledno, znači da Zapad pregovara ne samo sa jednom opcijom nego sa jednim čovjekom. Iz onoga što smo čuli –vlast i proevropska opozicija u Srbiji su na istom stavu– a to je generalno da francusko – njemački plan ne smatraju dobrim, jer omogućava ulaz Kosova u neđunarodne organizacije, ali se i vlast i opozicija slažu da neprihvatanje tog plana prijeti ne samo evropskim integracijama već i izlolaciji Srbije, znači, znaju da se to mora uraditi”, kaže Varga.

Dodaje da je normalizacija odnosa važan segment stabilizacije cijelog regiona.

Zapad mora da prestane da podržava stabilokratiju na Zapadnom Balkanu, i jako važno – srpski ekspanzionizam u BIH; CG jer su sada izbori, i vidjećemo uticaj iz Srbije, i ekspanzionizam prema Kosovu. Tada će biti stabilan cijeli region,a to je daleko više od fransusko njemačkog sporazuma.”

Varga vjeruje da će uoči sastanka Vučića i Kurtija u Ohridu, 18.marta biti i međunarodnih pritisaka, bez kojih se, kako zaključuje ne može doći do normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Komentarišući predstojeće predsjedničke izbore u Crnoj Gori Varga je istakao da su oni veoma važni, te da predstavljaju uvod u naredne, parlamentarne izbore.

“Važno je koja će struja pobijediti, jer na Zapadnom Balkanu pobjednik uzima sve. Ko postane predsjednik utiče kasnije na ostale izbore. To pokazuje demokratsku nezrelost ovih prostora ali i institucija”, istakao je Varga.

Smatra da je institucionalna kriza u Crnoj Gori kompleksan primjer “odgovornosti i neodlučnosti zapadnih spoljnih faktora”.

“Slijede izbori i vrijeme je da se stvari vrate nazad i da Podgorica ponovo bude lider EU integracija na Zapadnom Balkanu “, zaključio je Varga.

(gradski.me, foto: NDNV)